Az otthoni hamburger igazi élvezetének ? nincsen párja?1.

2014-02-01

sponsored links

Ami otthon készül, annak épp a legnagyobb elõnye, hogy tudjuk, hogy mi van benne. Milyen húsból készül, és mindenki úgy ízesíti, ahogyan szeretné? Próbáljátok ki bátran az én hamburgeremet, kezdõknek is ajánlom, egyszerû, pikánsan fûszeres és nagyon finom? :)

Egyszerû sajtos hamburger:

Hozzávalók:

? kg sertésdarált hús ? a zsírosabb fajtából, így pont megfelelõ arányú lesz, én combot vettem

1 egész tojás

1 tk fûszerkeverék: õrölt római kömény, õrölt feketebors, õrölt szecsuani bors, õrölt zöldbors, õrölt koriander, gyömbérpor, õrölt fehérbors, chili por, õrölt kurkuma keveréke

2 gerezd fokhagyma ? átnyomva

1 kisebb fej hagyma ? apróra vágva

2-3 ek zsemlemorzsa ? én panko morzsát használtam

*só - ennél a fázisnál, nem kell, majd csak sütés elõtt sózzuk, mert ha jól megsóznánk a húst összekeverésnél, akkor sütésnél kiszáradna a hús, és nem lenne szaftos

4 szeletelt cheddar sajt

4 amerikai hamburger zsömle



só ? himalája

õrölt szecsuani bors vagy fekete õrölt bors

pici olaj

Zöldségek:

Hozzávalók:

1 paradicsom ? szeletelve

1 kovászos uborka ? szeletelve

jég saláta ? szeletelve

1 kisebb lila hagyma ? szeletelve

? kígyó uborka ? szeletelve

? kaliforniai paprika ? szeletelve

ketchup, dijoni mustár, majonéz - ízlés szerint





Elkészítés:

1. A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévõkkel fûszerezzük.  - Érdemes összekeverni a fûszereket elõre és egy kis zárható, felcímkézett üvegcsébe tárolni, így ha szükséges, akkor csak elõ tudjuk venni -. Ha készen vagyunk, tegyük a hûtõbe egy fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.

2. Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre. Készítsük elõ a mustárt, majonézt, ketchupot. A lényeg, hogy mindent elõkészítsünk, és a végére csak a hússütés maradjon.

3. A húst vegyük ki a hûtõbõl, vizes kézzel formázzunk, kerek húspogácsákat kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett, tegyük egy tányérra és tegyük félre.

4. Vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyõbe. Akár pirítós sütõben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elõ: a zsömle alját kend meg egy kevés dijoni mustárral, erre tedd a felszeletelt savanyú uborkát és a salátát, paprikát. A zsömle tetejét kend meg ketcuppal, erre tedd a paradicsomot, majonézt, ezt követõen lila hagymát, uborkát, tegyük félre, amíg megsütjük a húst.



Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyõbe vagy akár szabad tûzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyõben sütött hús is hasonló, füstös ízû lesz, mintha szabad tûzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyõ is megteszi.

5. Mielõtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés elõtt sózzuk meg és daráljunk rá friss õrölt szecsuani borst, öntsünk rá 1-2 csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez.

6. Ha elég forró a serpenyõ, akkor a fûszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erõs lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függõen, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.

7. Ha készen vagyunk a sütéssel, akkor a serpenyõbõl forrón tegyük a már elõkészített zsömlékre a húst. Várjunk egy-két percet, mielõtt tálaljuk, hogy az ízes sült húslé, ki ne folyjon a zsömlébõl.

Kínálhatunk mellé sült krumplit, tortilla chipset.



* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, akár vacsorára is.



Jó étvágyat!

Klarissza



Hasonló bejegyzések:




Kókuszos csirke saláta - vinaigrette szósszal
Egzotikus élvezet pillanatai?


Ropogós sült garnélarák kókuszban
Ropogós élvezet egzotikus ízekkel


Tárkonyos tejszínes pulykaragu leves, cipóban tálalva
Egyszerû, élvezetes, bársonyos?


Csokoládéba mártott gyümölcsös-diós-mandulás golyócskák
Maximális élvezet?


Brownies sajttorta
Tripla élvezet?




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s