Az igazi Tiramisu, ami nem nélkülözheti a tojást!

2014-04-14

sponsored links

Ahogyan a címbe is írtam, nálam a Tiramisu csakis tojással készülhet. Sokan félnek tõle, pedig lássuk be, a friss és jól megmosott tojás nem okozhat problémát, még nyáron sem. Persze itt nem azokról beszélek akik allergiások rá!
A tojásban nem található Salmonella. Ha pedig a tojás belülrõl fertõzött, a fogyasztásra alkalmatlanságáról aligha kell magyarázattal szolgálni. :)
Ki ne emlékezne arra, mikor gyerekkorunkban a tojássárgát porcukorral kevertük habosra és ennél finomabb gyors édességet el sem tudtam volna képzelni. Manapság is szoktam ilyet összeütni. No és kapott valaki salmonellát??? Mi nem az biztos! :))) Olvastam olyat is, hogy aki nem szereti a nyers tojás ízét az készítse a tojás nélküli verziót??? Mióta van a nyers tojásnak íze? Ekkora badarságot rég nem hallottam! :)
Ez a tiramisu azoknak is örömet okoz majd, akik ennek ellenére félnek tõle, ugyanis itt a tojások egy ügyes kis beavatkozással pasztörizálva vannak.
Úgyhogy Tiramisura fel!

A fotózáshoz a szeletek nem sikerültek szépre, mert a piskóta rétegeket nem keresztbe tettem egymásra és a hûtõben sem pihent eleget a kész sütemény, ezért ezekre figyelni kell! De gondolom látszik, hogy a poharas verzió is tökéletes arra az esetre, ha nem bírnátok kivárni a dermedési idõt. :)

 

 Hozzávalók 6 személyre:
  • 500 g mascarpone
  • kb. 30 db babapiskóta
  • 1,5 dl feketekávé
  • 30 ml amaretto (mandula) likõr
  • 3 db tojássárgája
  • 6 evõkanál porcukor
  • holland kakaópor

Elkészítés (30 x 18 cm tálba állítjuk össze):
  1. Készítsük el a kávét így lesz ideje kihûlni.
  2. Egy nagyobb tálba - amibe a gõz felett használt tálat könnyedén bele tudjuk állítani -, tegyünk jéghideg vizet.
  3. A tojások sárgáját vízgõz felett (mikor a víz felforr vegyük takarékra a lángot, hogy csak gyöngyözzön) két percig kézi habverõvel keverjük. Krémes állagú lesz, ez a pasztörizálás miatt kell, fontos, hogy a két percet ne lépjük túl. Vigyázzunk, hogy a tál szélére ne kenjük fel mert megsülhet, és a tál alja ne lógjon a forró vízbe!
  4. Tehát két perc után a tálat a hideg vizes tálba állítjuk és addig keverjük míg teljesen kihûl, ez hamar megtörténik.
  5. Gépi habverõre váltunk és a cukorral fehéredésig verjük a tojásokat.
  6. Ekkor beletesszük a mascarpone-t és tovább keverjük, míg egynemû krémet nem kapunk.
  7. Tegyük a hûtõbe fél órára.
  8. A lehûlt kávéba keverjük a likõrt, a babapiskótákat éppen hogy beleforgatjuk majd a tál aljába hosszában teszünk egy réteget, erre simítjuk a krém felét, majd újra piskótát de ezt a sort keresztbe tegyük és végül krém. A tetejét megszórjuk kakaóporral.
  9. Tegyük hûtõbe egy éjszakára.

 
Jó étvágyat!

Forrás: itt

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/04/az...

sponsored links

Keres?s