Az eltévedt levél

2014-02-05

sponsored links

Az eltévedt levél

A levél eltévedt. Szegénynek nem volt se dzsípiesze, se térképe, de még csak egy icipici iránytûje sem. Nem csoda hát, ha a hatalmas levélrengetegben nem tudta, hová is kell mennie, kinek és milyen célból íródott.

Eleinte viccesnek találta a dolgot, jól esõ bódultság volt rajta, de aztán ahogy telt-múlt az idõ, kezdte magát nyomorultul érezni. Furcsa elõérzete támadt, ami egészen a kezdõbetûtõl a mondat végi pontig átjárta. Beleborzongott a megfogalmazhatatlanba, attól tartott, ha nem tud kikeveredni ebbõl az irtó nagy pácból, talán még ki is törlik, mielõtt megérkezne a címzetthez.
Szegény levél, miközben bolyongott a virtuális világmindenségben, halálfélelme támadt a bizonytalanságtól. Aztán hirtelen valaki rányomott a küldés gombra, és ettõl õ bizony megvilágosodott. Nem tudta pontosan, hogy valaki lámpát gyújtott a számítógép felett, vagy éppen valóban meglátta annak a bizonyos alagútnak a végét, de tény az, hogy hirtelen minden olyan világosnak, egyszerûnek és egyértelmûnek tûnt számára, mint az egyszeregy.
A megvilágosodással egy idõben egy nevet hallott, amely úgy hangzott, mintha angyalok kara zengte volna. József, József ? szólt a lágy szólam, és akkor a levél tudta, mivégre jött a világra. József ez esetben sem ács, sem Szûz Mária férje nem volt, ellenben a levél megírója, akit saját irománya is rühellt.  Hálátlan dolog ez egy újszülöttõl éppen szülõje iránt ? gondolhatnánk ? de még nem tudjuk, mi váltotta ki ezt a kirobbanni vágyó, lávaként fortyogó dühöt a levélbõl, s ilyen módon még ítélkeznünk sem illik. Na, hát, József épp ezt nem tudta, pedig a dér már jó ideje belepte a halántékát. Õ bizony elsõ látásra ítélt, megítélt, sõt elítélt, amit a levél egy idõ után nem tudott elviselni. Gyûlölte, hogy a rosszindulatú gondolatok nem csak szülõje szürkeállományát pusztítják megállíthatatlanul, de az õ hófehér, patyolat tiszta papírját is bemocskolják.
Egyik nap, amikor József ismét megítélni készült, elhatározta, bosszút áll. Tudta, hogy ez nem szép dolog részérõl, de úgy gondolta, Józsefet végre meg kell leckéztetnie, hogy észhez térjen. Amikor a férfi megírta levelét - melyben most éppen egy számára szinte vadidegen nõt bolondnak titulál, csak úgy a maga szórakoztatására - és megnyomta a küldés gombot, az iromány, akár a terroristák, eltérítette önmagát. A történtektõl, melyek merõben ellenkeztek értékrendjével és azzal a napi rutinnal, amit eddig megszokott, néhány pillanatra sokkot kapott. Ezért bolyongott rövid ideig a virtuális világmindenségben, de aztán szerencsére magához tért, és néhány pillanat múlva az általa kiszemelt címzettnél landolt.
A nõ, akirõl a mérhetetlenül rosszindulatú, ítélkezõ levél szólt, azonnal tudta, hogy a rettenetes lelki állapotban lévõ, eltévedt levelet pátyolgatnia kell. Rájött, hogy ez a levél összeroppant az utóbbi idõben saját szülõ ?atyja? viselkedése miatt, de abban is biztos volt, ha szeretetet kap, talpra fog állni.

Hamarosan ügyvédi felszólítás érkezett a levél írójának, melyben közlik vele, hogy saját levele nem kíván többé az övé lenni, sõt kezdeményezi a szülõi felügyelet megvonását, illetve azt, hogy a levél címzettje, örökbe fogadhassa õt. És a férfira abban a pillanatban olyan súly telepedett, amely általában pillanatok alatt porrá zúzza a törékeny emberi testet. De a levél írója mindig is makacs ember volt, most sem hagyta magát. Azóta is tartja, tartja és tartja a hátára pakolt terhet, tán épp addig, amíg meg nem hal.

***
Természetesen a recept ma sem maradhat el. Miközben megemésztjük a fenti sorokat, serényen szeleteljük össze a hozzávalókat és tálaljuk fel a 

Rakott brokkolit kicsit másképpen 


Hozzávalók:
1 brokkoli
3 nagyobb répa
2 fej lilahagyma
1 vöröshagyma
1 joghurt
1 tojás
só, bors, paprika

Elkészítése:
1. A brokkolit feldarabolom, és pici olajon megpárolom.
2. A lilahagymát csíkokra vágom és megdinsztelem.
3. A répát megtisztítom, karikára vágom. Pörköltalapot készítek a hagymából, paprikából és puhára fõzöm benne a répát.
4. A kiolajozott tepsibe alulra kerül a brokkoli, rá a répapörkölt, arra a lilahagyma, végül befedjük újabb sor brokkolival.
5. A tetejére a tojással kikevert joghurt kerül. 200 fokon kb. 40 percet sütjük. 

Folytats a blogon ... chiliskave.blogspot.com/2014/02/az-el...

sponsored links

Keres?s