Az elsõ születésnapi torta

2014-05-01

sponsored links

_MG_5408_a

Mérföldkõ! Amikor egy évvel ezelõtt az elsõ hetekben a szoptatás nehézségeivel küzdöttünk, akkor nagyon távolinak tûnt az elsõ születésnap. Aztán pikk-pakk, álmodtunk egyet és felébredtünk Ádi elsõ születésnapján. :) Ilyen gyorsan eltelt az elsõ év! Természetesen voltak nehezebb napok és könnyebbek, néha könnyekkel, de többnyire sok-sok mosollyal, kacagással, hahotázással. Utaztunk együtt hármasban sokat – egyelõre Magyarországon -, az esetek többségében vonattal, szóval Ádi kiérdemelhetné a legifjabb, legtöbbet vonatozó kisbaba címet a MÁV-tól. :) Sok-sok újdonságot tanulunk mindannyian, Ádi is az életrõl, meg mi a szülõi lét minden velejárójáról (aggódás, féltés, boldogság, büszkeség, stb.).

A mai napunk csodálatosan telt. Énekeltünk, majd jött néhány apró ajándék. Aztán I. megetette Ádit egy kis kásával és gyümölccsel, amíg én elkészítettem ezt a vegán palacsintatortát. Amibe nem került természetesen cukor és egyéb más mesterséges édesítõszer. A palacsinták puhák és a banántól édesek, a “csokoládé” krém vagy nevezhetjük pudingnak, pedig egyenesen mennyei. Néhány nappal ezelõtt már elkészítettem és teszteltem Ádin. Ezt a csoki pudingot adtam neki uzsonnára. Hát, a vége az lett, hogy anya és fia együtt nyalták ki a tálat, amiben a krém elkészült. :) Szóval most nagyobb adagot készítettem, így maradt holnap reggelire is, csak úgy magában vagy kásával tálalva.

A csokoládé azért került idézõjelbe, mert nem kakaóval készült, hanem annak “alternatív helyettesítõjével”, karobbal. Tudom, tudom, sokan nem szeretik az ízét, mert már hozzászoktunk a kakaóhoz. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyot csalódtam a karobban. Szuper finom lett a vele készült krém, és ha  a babát ehhez szoktatjuk, akkor nem fog fanyalogni, hogy milyen íze van. Aki még nem próbálta, annak üzenem, hogy nem kell megijedni, nincs borzasztó íze, csak más, mint a kakaóé.

És, hogy miért érdemes fogyasztani? “A karobot a szentjánoskenyérfa termésébõl állítják elõ. A sötétbarna színû és kissé édeskés ízû karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és õrlése révén állítják elõ. A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentõ hatású alkaloid. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idõsek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedõk, valamint köszvényes betegek is. A karob köztudottan antioxidáns hatású, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.” (Forrás: innen)

Az elsõ torta tehát vegán banános palacsintatorta lett csokoládékrémmel megkenve. Hihetetlen sikert aratott! Ádi egyszerûen megbûvölte, meggyömöszölte, szétkente, majd befalt belõle egy adagot (közben anya és apa is csipegetett kicsit belõle). :) Természetesen a csap alatt végeztük mindannyian, mert mindenki, és fõleg Ádi, csokis lett valahol. A lakmározás és magunk rendbe szedése után pedig csodálatos napsütésben elmentünk az állatkertbe, hogy Ádi ismerkedjen kicsit az állatokkal. Ámult-bámult, vigyorgott és érdeklõdve figyelte az állatokat. Estére természetesen kidõlt a sok-sok újdonságtól és izgalomtól. Hát így telt az új idõszámítás szerinti 365. napunk! :)

Boldog születésnapot kisfiunk! Nagyon-nagyon szeretünk téged! Anya és Apa

_MG_5410_a

És lássuk a torta bûvölést, majd a végén a receptet!

“Na, vágjunk bele! Nézzük anya mit rakott össze nekem!”

_MG_5412_a

“Oh, la la! Ahogy a franciák mondanák…”

_MG_5417_a

“Húúú, ez egyre izgalmasabb!”

_MG_5421_a

“Nyamm!”

_MG_5453_a

“Anyám, add el a házat! Ez egyre finomabb!”

_MG_5458_a

“Anya, te egy szuper szakács vagy! Úgy szeretlek a sok finom fõztödért… meg mindenért!” :)

_MG_5477_a

Az elõke, ami kiállta a próbát: Monkie

Vegán banános  palacsintatorta csokoládékrémmel (nemcsak babáknak)

Hozzávalók:
Közepes méretû amerikai palacsintákhoz (kb. 8-10 db):
- 2 db érett banán, villával pépesre törve
- 40 g teljeskiörlésû tönkölyliszt
- 60 g tönköly fehérliszt
- kb. 150-200 ml rizstej (zab- és mandulatej is használható)
- 1 evõkanál foszfátmentes sütõpor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- kevés kókuszzsír a sütéshez
A csokoládékrémhez (nagyobb adag lesz belõle):
- 1 db közepes méretû érett avokádó, magja eltávolítva, húsa kikanalazva a héjából
- 2 db érett banán
- 2-3 evõkanál karobpor (kakaóval is lehet helyettesíteni)
- 2 evõkanál mandulavaj (opcionális)
- egy kevés rizstej (a megfelelõ állag eléréséhez, ne legyen túl sûrû, de túl híg se, hogy tudjuk kenni)

Tegyük egy mélyebb tálba a krém hozzávalóit. Botmixerrel pürésítsük simára, majd felhasználásig tegyük hûtõbe.

Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütõporral és vaníliával. Adjuk hozzá a pépesre tört banánt és rizstejet, keverjük, amíg sima, sûrû tésztát kapunk (ha túl sûrûnek találjuk, hígítsuk egy kevés mandulatejjel). Hagyjuk 5 percet állni, hogy a tészta megkeljen.

Tegyünk egy kevés kókuszzsírt a teflonserpenyõbe és forrósítsuk fel. Kisebb adagot kanalazunk (2 adag is mehet egyszerre) a palacsinta tésztából a serpenyõbe, közepes lángon sütjük az egyik oldalukat, amíg aranybarnák lesznek. Megfordítjuk és a másik oldalukon is sütjük 1-2 percig.

Várjuk meg, amíg kihûlnek a palacsinták, majd kenjük meg mindegyiket a krémmel és rétegezzük egymásra. Marad annyi krém, hogy akár a külsejét is bevonhatjuk vele.


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/04/az-elso...

sponsored links

Keres?s