Az elsõ idei esküvõm... 2. rész

2014-06-10

sponsored links

 
Az esküvõi desszertasztal kiegészítõ, de azért méltán fontos darabjai voltak a cupcakek. A változatosság kedvéért kétféle ízben készültek, persze a csoki körül maradva, mert bárhonnan nézem, mindig az a legnépszerûbb. 
 
 
 
Az egyik verzió a citromos-marcipános tésztába rejtett lemon curd és trüffelkrém, míg a másik egy masszív csokis tészta és levendulás trüffelkrém kombinációja volt.


Citromos-Marcipános piskóta: 
30 dkg marcipán
20 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tk. mandulaaroma
4 tojás
2 citrom héja, 1 ? citrom leve és 1 lime héja+leve
30 dkg liszt
1 csomag sütõpor
1,5 dl tej
1 dl olaj
csipet só

A marcipánt rövid idõre mélyhûtõbe tesszük, hogy könnyebb legyen lereszelni. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket közben kemény habbá verjük. A sárga masszába nagy lyukú reszelõn belereszeljük a marcipánt és a kisebb lyukú részén a citromok héját, aztán jöhet a levük, a tej és az olaj. Óvatos, körkörös mozdulatokkal belekeverjük a tojáshabot úgy, hogy ne törjük össze. A lisztet összekeverjük a sütõporral és a sóval, majd 2-3 adagban lassan, óvatos mozdulatokkal a marcipános masszába vegyítjük. Muffin kapszlikba töltjük és 170-175°C-on készre sütjük.  
 
Lemon Curd (Angol citromkrém:
4 db tojás
2 db citrom
8,25 dkg porcukor
4 e.k. vaj

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást alaposan elkeverünk egy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromok lereszelt héját és kifacsart levét. Alaposan összekeverjük (én konkrétan kihabosítottam). Lehetõleg dupla aljú lábosban, közepes hõfokon, folyamatos keverés mellett besûrítjük. Ez kb. 8-10 perc alatt történik meg. Utána sterilizált üvegbe töltjük, hagyjuk kihûlni. Hûtõben tárolva 1 hétig eláll. Felhasználhatjuk önmagában, vagy tejszínhabbal, mascarponéval kikeverve lazább krémként is.

Trüffelkrém (csak, mert ismétlés a tudás anyja):
5 dl tejszín (érdemes növényi tejszínt használni, jobb hab verhetõ belõle)
40 dkg csokoládé (ajánlom az Aldi piros csokiját, ami pont ekkora kiszerelésben kapható) 
 A tejszínt felfõzzük, a csokoládét beleolvasztjuk, botmixerrel átkeverjük, majd legalább egy éjszakán át hûtõben pihentetjük. Másnap vagy ebben a formában, azaz ganache-ként, vagy kihabosítva csokikrémként használjuk.



A másik muffin tésztája a Francia expressz süti alapján készült, csupán a diót elhagytam belõle és plusz csokival, liszttel és kakaóval pótoltam. Így egy nagyon ízletes, töményebb (cupcake alapnak kiváló) tészta született, amely nem nyomta el a levendulás trüffelkrém virágos ízvilágát.

Francia expressz csokis tészta:
150 g étcsokoládé
125 g vaj
125 g cukor
? dl tej
100 g liszt
2 púpozott e.k. cukrozatlan kakaópor
 3 tojás
1 tk. sütõpor

Egy tálban összetörjük a csokit, hozzáadunk 1 evõkanál vizet és megolvasztjuk vízgõz felett (vagy a mikroban kb. 1/2 - 1 perc alatt). Ha megolvadt, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és visszatesszük további 1/2 - 1 percre. Jól összekeverjük és félretesszük. Egy nagyobb fémtálba beletörtjük a 3 tojást, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd hozzáadjuk a tejet, az olvasztott csokit, valamint a kakaóporral és sütõporral elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük, hogy egy sûrû, folyós, egynemû csokis tésztát kapjunk, amit aztán a muffinsütõ mélyedéseibe helyezett kapszlikba adagolunk és 165-170°C-on készre sütünk.


Levendulás trüffelkrém:


Annyiban tér el a készítése a sima trüffeltõl, hogy a tejszínbe a felfõzés közben egy jó csokor levendula apró lila szemecskéit is belefõzzük. Nem éppen a legszórakoztatóbb része ez a hamupipõke meló, már ameddig leszemezgetjük a szárról, de érdemes idõt  szánni rá, még inkább kiadni bérmunkába. ;) Hogy biztosabb legyen az ízhatás, botturmix segítségével jobban belepréseljük a tejszínbe a levendulát, enyhén el is kezd lilulni. Ha felforrt, akkor gyorsan átszûrjük, majd a szokásos módon beleolvasztjuk a csokoládét. Hûtjük, átturmixoljuk, majd pihentetjük egy éjszakán át. Fenséges virágos csokikrémet kapunk, ami izgalmas, új színt visz a csokoládés sütemények megszokott sorába. Kevésbé bátor vállalkozók is (mint amilyen régebben magam is voltam) próbálják ki, mert nem túl erõteljes, már ha nem egy egész bokrot fõzünk bele, ugyanakkor nagyon különleges! :)


 




 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/06/az-els...

sponsored links

Keres?s