Az angyalok eledele

2014-04-16

sponsored links

ez a süti, legalábbis az amerikaiak szerint, akik körében a 19. században lett igazán népszerû ez a fajta fõleg tojásférjébõl álló sütemény. Nem tudom, mi történt náluk akkor, hogy ennyi tojásfehérjéjük volt folyton. 
Lágy, könnyû és szinte hófehér, innen ered az elnevezés.
Van egy-két szabály, amit be kell tartani a siker érdekében. Pl. a cukormennyiség felét a liszthez kell adagolni, aztán a formát nem szabad kikenni. Amikor belesimítottuk a masszát a formába, egy késsel a tésztát meg kell vágni körben, hogy ne maradjanak benne buborékok. Ha megsült, a formát lefelé kell borítani anélkül, hogy a sütemény kiesne belõle, így kell kihûteni teljesen. Mondjuk ez utóbbival nincs gond, elég ragaszkodó egy cucc, nem könnyû épségben kipiszkálni a formából. Az utolsó szabály pedig az, hogy recés élû kenyérszeletelõ késsel kell felvágni.
A Pavlova mellett a másik legjobb mód a keletkezõ tojásfehérjék eltüntetésére.

KÓKUSZOS ANGYALKUGLÓF

A süteményhez:
6 db tojásfehérje
1 tk borkõ
? tk só
? csésze cukor
? tk vaníliapaszta
? tk mandulakivonat
? csésze liszt
? csésze kókuszreszelék

A tetejére:
1 csésze görög joghurt
? csésze porcukor
? tk vaníliapaszta
világosra pirított kókuszpehely
gránátalma


A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra.
Egy tálba tesszük a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a sót és a borkõt, félig felverjük. Ezután apránként hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliát, a mandulakivonatot és kemény habbá verjük.
Egy másik tálban összekeverjük a cukor másik felét, az átszitált lisztet és a kókuszreszeléket, majd egy spatulával óvatosn a tojáshabba forgatjuk.
A masszát egy kuglófformába simítjuk, egy késsel ?körbevágjuk?, hogy a buborékokat eltávolítsuk belõle.
Betesszük a sütõbe és kb. 25 perc alatt készre sütjük (tûpróba), a tetejének száraznak kell lennie.
Kivesszük, a formát megfordítjuk ? ezért nem kell kikenni, hogy ne ugorjon ki belõle a még meleg süti ? és hagyjuk az egészet teljesen kihûlni, ez legalább 1 óra. Ha még melegen szedjük ki a formából, lelapul a sütemény.
Ezután a szélét meglazítjuk és egy tálra borítjuk. A joghurtot kikeverjük a cukorral és a vaníliával, a sütemény tetejére halmozzuk, megszórjuk a gránátalma magjával és a pirított kókuszpehellyel.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~...

sponsored links

Keres?s