Az a bizonyos szalagos?

2014-01-11

sponsored links

?hát igen, a fánk.

Mondhatnám, hogy fõzök már egy ideje, ilyen egyszerû dolgot kirázok a kisujjamból. De nem. Ahogy a palacsintasütés megtanulásával is szenvedtem annak idején, fánkfóbiám is volt. Persze nem itthon, mivel a gyerekeim a szalagtalan fánkot is pillanatok alatt befalták. Nemrég kaptam egy kedves felkérést, hogy az általam elkészített szalagos fánkokat, és annak receptjét szeretnék közkinccsé tenni egy helyi újságban.

A fóbiámat elnyomtam, és elhatároztam, az most sikerülni fog. És tényleg, rájöttem a fánksütésnek egyetlen titka van, a türelem. Hagyni kell kelni, akkor is ha a recept csak fél órát ír, de nem nõtt meg, hagyjunk még idõt, hogy jó levegõs legyen a tészta. A másik dolog, amire figyelni kell, hogy az olaj ne legyen tûzforró, mert akkor nagyon megég.

Ezzel e két tanáccsal felvértezve bárki nekiállhat ennek a kedvencnek:

Szalagos farsangi fánk

DSC_5426sv

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 dl tej

4 dkg élesztõ

5 dkg cukor

6 dkg langyos olvasztott vaj

4 tojás sárgája

Bõ olaj a sütéshez

Sárgabaracklekvár, porcukor

Mogyorókrém, 1 ek olaj, cukorgyöngy



A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk.

Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat, végül az élesztõs tejet. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, amíg sima felületû tésztát kapunk.

DSC_5407s

Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük (fél-egy óra).

DSC_5409s

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6-10 cm átmérõjû köröket szaggatunk belõle. Pihenni, kelni hagyjuk õket további fél órát. Egy lábasban 3 ujjnyi olajat melegítünk (az olaj ne legyen túl forró, mert megégnek a fánkok!).

A megnõtt tészták közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál végével lyukat nyomunk.

DSC_5424ss

Elõször lyukkal lefelé helyezzük õket az olajba (egyesek ezt az oldalt fedõ alatt sütik, de szerintem semmi különbség nincs), mikor világosbarnára lesz, megfordítjuk. Figyelni kell, elég gyorsan sül!

DSC_5433s

Kivéve papírtörlõre szedjük, majd a közepébe baracklekvárt kanalazunk és megszórjuk porcukorral.

DSC_5432s

A mi kedvenc változatunk szerint 4 ek mogyorókrémet felmelegítünk 1 ek olajjal, ezzel megcsorgatjuk a fánkokat. Végül cukorgyönggyel díszítjük.

DSC_5441s


Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s