Avokádós hummusz

2014-04-15

sponsored links

Nem, nem leszek se paleós, se más hasonló ilyesmi, de bizonyos okoknál fogva próbálok jó pár receptet tej- és/vagy gluténmentesen kikísérletezni. 
Mondjuk az alábbi recepttel nem is tudnék paleós lenni, mert a hüvelyesek is tiltólistán vannak náluk. Oké. De azért a gyümölcsöket már tényleg nem értem. Nem hinném, hogy a paleolit (igen hosszúra nyúló) korban élõ ember megengedte volna magának azt a luxust, hogy hagyja elrohadni a gyümölcsöket a fákon, mert "az tiszta cukor, távozz tõlem, Sátán!".
Eddig a hummuszt mindig görög joghurttal csináltam, de ugye abban van laktóz. Viszont a hummusznak krémesnek kell lennie. Ha a csicseriborsó fõzõvizét rakjuk bele, ahogy ezt számos helyen ajánlják, akkor elég érdekes egy cuccot kapunk. Az olívaolaj sem az igazi jó megoldás szerintem, mert egy bizonyos mennyiség után tök elnyom mindent az íze.
Így jött az avokádó, az krémes is, zsíros is, szép a színe is, szeretem is. Mi kell még. Ja és már megint lesz a magjukból fa is. Végre találtam egy oldalt, ahol leírják, hogy kell otthoni körülmények között avokádót nevelni anélkül, hogy minimum az angol királyi botanikus kertben laknánk 15 m-es belmagassággal.

AVOKÁDÓ HUMMUSZ
1 csésze csicseriborsó
2 db avokádó
1 ? ek tahini
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
? tk Pimentón de la Vera
2 db lime leve
3-4 ek extra szûz olívaolaj

A csicseriborsót annyi vízbe, amennyi ellepi, beáztatjuk. Másnap leszûrjük, leöblítjük, újra beáztatjuk. Harmadnap is. Szóval ez nem az a kaja, amit hirtelen ötlettõl vezérelve csak úgy összedobunk hazaérvén. Hacsak nem gondolkodtunk elõre.
Aztán leszûrjük, leöblítjük, edénybe tesszük, vizet öntünk rá, amennyi ellepi, enyhén megsózzuk és fedõ alatt puhára fõzzük. Leszûrjük, hagyjuk langyosra hûlni, és ha rettenet sok idõnk van és normálisak sem vagyunk, akkor lehúzzuk a héját is. Közben lehet filmet nézni. Akinek egyébként gondot okoz a hüvelyesek evése, ezzel a módszerrel sokat segíthet magán.
Ezután robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az avokádók húsát, amit azonnal lelocsolunk a lime levével, hogy amíg a többi dolog elõvételével piszmogunk, ne barnuljon meg. Beletesszük a megtisztított és feldarabolt fokhagymát, a sót, a borsot, a füstölt paprikát és a tahinit. Amit elõbb próbálunk felkeverni. És ami nem lesz könnyû, úgyhogy kell az elõvigyázatosság az avokádó-lime relációjában.
Rálocsoljuk az olajat, bekapcsoljuk a gépet. Aztán kóstolgatunk, mi kell még bele.
Ha úgy ítéljük meg, annál jobb nem lesz, mint ahol tartunk, egy tálba szedjük, a tetejére hintünk a füstölt paprikából és locsolunk az olívaolajból.
Érdemes kipróbálni hozzá egy-két gluténmentes kenyérfélét, pl. hasonlókat:
  • ha ezt a pizzatésztát nem pakoljuk meg semmivel és megpirítjuk serpenyõben, akkor tökéletes lesz a hummuszhoz,
  • vagy pl. errõl a naan kenyérrõl meg sok mondanivaló nincs, elvégre az, ami.
Mondjuk én nem szórakoztam ilyenekkel, jégsalátalevelekre raktam a krémbõl, úgy ettem.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~...

sponsored links

Keres?s