Avokádós, borjúmájas quinoa

2014-01-13

sponsored links

Tudom, tudom. Már megint ezmiez. Mindjárt mondom, olvass tovább! :)
Ha hiszed, ha nem, ez egy gyors vacsora volt tegnap, és amellett, hogy isteni finom, nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Tudod: nekem ez a fontos, nem a külcsíny!
A quinoáról már többször írtam - ebben az étrendben az elején nem, de késõbb megengedett - gluténmentes gabona-szerûség; egy friss írás most jött velem szembe: http://divany.hu/alapkonyha/2014/01/11/miert_annyira_jo_a_quinoa/ 
Tudom, hogy nem olcsó, mégis érdemes kiszorítani a konyhapénzbõl egy-egy csomagnyit (most legutóbb pl. az Aldiban láttam bio minõségût, 800 Ft volt a fél kiló), mert sokáig elég - elvégre nem eszi ezt mindennap az ember, és kiadós. Lehet belõle sós és édes ételeket is gyártani.
A borjúmáj már más lapra tartozik. Nem egyszerû hozzájutni, amit boltban kapni lehet, az inkább a fiatal marha mája - az sem rossz, csak sötétebb a színe és erõteljesebb az íze. Szóval, ha valaki hozzájut valódi borjúmájhoz, becsülje meg! :) Ez az étel elkészíthetõ egyébként másféle májból is.
Kezdésként megfõztem egy pohárnyi quinoát - elõször kétszeres mennyiségû vizet öntöttem rá, majd még apránként, ahogy felvette. Kevés zöldséget is adhatunk hozzá (apróra vágott répát, borsót, ami épp van), a vízbe tegyünk sót (vagy bio ételízesítõt).
A májat vékonyan felszeleteltem, és hagytam, hogy szobahõmérsékletû legyen. Ezalatt elkészítettem a fûszerkeveréket: kétféle mustármagot (sárgát és feketét), valamint koriandermagot szárazon megpirítottam (vigyázz: pattog!), majd mozsárba raktam és összetörtem. Tettem még bele egy kevés színes bors keveréket és ezzel szórtam be a májat. (Só nem volt benne!!) Kevés olívaolajat öntöttem egy serpenyõbe és felmelegítettem. Nem kell forróra, csak épp sercegjen a máj, mikor belerakjuk! A szeletek mindkét oldalát 1-2 percig sütöttem (ha tovább sütöd, megkeményedik!), majd tányérra szedtem és akkor sóztam meg. Kicsit még hagytam állni, majd néhány szép szelet kivételével apróra vágtam.
Egy puha avokádót meghámoztam, kockára vágtam és összekevertem a májjal és a fõtt quinoával.

Tálalógyûrûbe kanalaztam, a gyûrût lehúzva szépen egyben maradt. Ennek a tetejére fektettem egy szép szelet májat és egy szál újhagymával díszítettem. (Az esti, gyors fotózás miatt a képek nem a legjobbak.)
Jó vóóót. :)






Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/JudusSpecialK...

sponsored links

Keres?s