Autentikus Ázsia Projekekt bevezetõ ? Thaiföld / Thai red curry

2014-05-12

sponsored links

Mikor a Kifõztük magazinba küldtem ezt a receptet, ugyan már érett a gondolat, hogy blogon kéne egy Autentikus Ázsia Projektet csinálni. Akkor még kissé zöld volt ez a gyümölcs, de most beérett, piros lett, így bevezetésnek stílszerûen adja magát Thai Red Curry.

Thai red curry

Ázsiát és emellett a konyhájukat nagyon szeretem, szeretjük. Minden alkalommal mikor az ottani ételek közül kerül valami az asztalunkra, az illatok majd az ízek azonnal visszarepítenek minket ázsiába. Mielõtt félreértés lenne belõle, ez nem az utazás egy új, és olcsó alternatívája, egyszerûen csak jönnek az emlékek, és beindul a sírás, hogy most hol lennénk nagyon szívesen azon helyek közül ahol eddig voltunk, vagy azon helyek közül amiket célba vettünk.
Ugyan nem hivatalosan, hanem eléggé elnagyolva a saját, sajnos igen korlátozott számú élményeimbõl kiindulva, az ázsiai konyhát most három nagy csoportra osztom. Az osztásból kimaradnak igen meghatározó helyek is, például Japán, vagy Kína ahol vagy nem jártam, vagy ha még érintettem is, nem igazán tudtam belevetni magam az ottani ízekbe, így saját élményrõl, tapasztalatról aligha tudok beszámolni. Itthonról indulva az elsõ csapat közel-kelet konyhája, amibe az arab hatás miatt egy kis földrajzi rugalmassággal szerepel ugyan néhány afrikai ország (no meg egy pici Európa is). Aztán jön India, majd a délkelet-ázsiai országok. Természetesen mindhárom csapaton belül is nagy a változatosság, és területenként vagy akár háztartásonként a különbség. Más ízekkel találkozunk Törökország különbözõ részein, Jordániában, Izraelben, és pláne a földrajzi rugalmasság miatt bevett Marokkóban. Azok a ragú jellegû fogások, melyek itthon is elterjedtek mint indiai ételek, az leginkább az észak-indiai gasztronómiára jellemzõek, délen teljesen más típusú fogások kerülnek a helyiek asztalára. Nagyon jól megkülönböztethetõ pl. a thai, burmai és az indonéz konyha, ugyanakkor érdekes, hogy pl. a Rendang marha ragú egy tipikus maláj, egyben tipikus jávai étel is, ami persze balin is népszerû.
A fûszerezés tekintetében azt láttam, hogy közel keleten inkább a száraz fûszerek a jellemzõek, vagy azok keverékei. Ugyan vásárlócsalogatóként nagy kúpokban állnak a fûszerporok a piacon, de mikor mi vásároltunk, minidig hátra mentünk az üzletbe és az egészben hagyott fûszerekbõl álló keveréket elõttünk, frissen õrölték meg. A fûszerkeverék közül a legismertebb például a zaatar, a ras el hanout vagy a dukkah, ahol akár 6-8 fajta fûszert kevernek össze, gyanítom nem mindenki ugyanabban az arányban, és minden kereskedõnek megvan a maga jól bevált receptúrája. Bár itthon fûszerként ismerjük a curry port, ami valójában Indiában nem hiszem, hogy egy túl ismert fogalom lenne. (Bár ki tudja, a nagyvárosokban ott is tele voltak az utcák maggi sült csirke fûszerkeveréket hirdetõ plakátokkal.) Ott is vannak ismert fûszerkeverékek, mint például a garam, vagy a chat masala. De ott inkább azt láttam, hogy kikészítik a masala dabba-t (ez egy kör alakú doboz, amiben jellemzõen hét vagy több kis kör alakú lezárt dobozka van virág alakban elrendezve) vagy ki vannak készítve a kis tálkák és csak pakolják a félkész ételbe a különbözõ fûszerporokat, vagy az egész fûszerdarabokat amiket szárazon vagy egy kis olajon megpirítanak, és ezt követõen tesznek az ételbe. Persze minden étel alapja a dinsztelt hagyma, amihez a pépes friss gyömbér és fokhagyma keveréke jön. Délkelet-Ázsiában pedig ebben a formában lényegében nem használnak fûszereket. Ott a friss alapanyagokból készült paszta adja meg az ételek ízét. Mint pl. a gyömbér, galangal, thai citromfû, a kaffir lime és persze az elképesztõ mennyiségû chili amit jellemzõen mozsárban zúznak péppé.

thai red curry

Bármennyire is különbözõek az ételek és az ízek, egy dolog közös ezekben a konyhákban: Minden ételnek intenzív és összetett íze van, amit úgy érnek el, hogy rengeteg fûszert, alapanyagot használnak fel. Sok ételt látok ázsiaiként aposztrofálva mindössze 5-6 hozzávalóból, amiben már benne van a csirke vagy a hal is. Persze ez érthetõ, hisz mi itthon nem szoktunk ahhoz, hogy két masszív oszlopban sorolja a recept a hozzávalókat, és ahhoz se, hogy az alapanyagok többségét csak speciális helyeken lehet beszerezni, amibõl itt a fõvárosban is alig van. Vidéki barátaim, ismerõseim szerint pedig Budapesten kívül az ilyen helyek száma nulla. De az igazság sajnos az, hogy attól, hogy van benne mondjuk pisztácia, szójaszósz, kókusztej, vagy friss chili paprika, még messze nem lesz az étel ázsiai. Sajnos ehhez sok, és pláne viszonylag nehezen beszerezhetõ, különleges alapanyagok kellenek. De sajnos csak így lesz a fõztünk igazán finom, és autentikus ázsiai étel.
A fentiek alapján az elõkészítés is egy kicsit több idõt vesz majd igénybe. Bár itt is adott az ?elõzõ napon elõkészítjük lehetõség? de erre egy másik bejegyzésben lesz egy barba-trükk. Ugyanakkor a receptek zöme nem sokban különbözik egy pörkölt elkészítésétõl. Érdemes próbálkozni, tényleg fantasztikus.

thai red curry

Elkészítési idõ bõ egy óra
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 4 személyre

Red curry szószhoz:

  • 1 thai citromfû
  • 1 közepes hagyma vagy 2 salotta hagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér meghámozva
  • 1 ujjnyi galangal (ha ez nincs, további 1 ujjnyi gyombér) meghámozva
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 friss vörös chili kimagozva, felszeletelve (vagy ha nincs, akkor chili pehely és egy kápia paprika)
  • 2 evõkanál paradicsompüré
  • 2 evõkanál halszósz
  • 1 teáskanál õrölt koriander (vagy egész, és mi õröljük meg mozsárban)
  • 1 evõkanál barna cukor (a legjobb ha van pálmacukor)
  • 2 evõkanál limelé

Összeállításhoz:

  • 1 evõkanál kókuszolaj, vagy napraforgó olaj
  • 400ml kókusztej
  • Fél kiló csirkemell felkockázva, vagy csíkozva
  • 2-3 dl alaplé
  • 1 kisebb padlizsán kockára vágva
  • 1 kápiapaprika felszeletelve
  • 1 paradicsom, vagy 4-5 koktélparadicsom
  • 2-3 kaffir lime levél
  • 1 thai ciromfû
  • A végén ízlés szerint egy kis citromlé, halszósz vagy cukor.

A tetejére:

  • Egy marék friss koriander
  • 3-4 szál újhagyma
  • Egy marék thai bazsalikom (elhagyható)

1. lépés
A red curry hozzávalóit egy késes élû robotgépben összeturmixoljuk. Vagy ha van nagy kõmozsarunk abban ugyan munkásabb, de autentikusabb és finomabb is.

2. lépés
Egy nagy serpenyõben vagy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a már kész curry szószt, és az forráspontig melegítjük.

3. lépés
Hozzáadjuk a felszeletelt csirkehúst, kicsit pirítjuk, hozzáadjuk a kókusztejet, a thai citromfüvet egészben (elõtte egy kicsit megzúzzuk a kés lapjával), a kaffir lime levelet, az alaplevet, és fõzzük kb. 30 percet.
Fél óra fõzés után hozzáadjuk a felszeletelt padlizsánt, kápiapaprikát, és a paradicsomot a legvégén.

4. lépés
És itt jön kóstolás, ahol egyensúlyba hozzuk, az édes, a savanyú a csípõs és a sós ízeket. Ha nem elég édes egy kis cukrot adhatunk hozzá, ha egy kicsit savanykásabbra szeretnénk 1-2 evõkanál lime lével segíthetünk, (szerintem egy evõkanálnyi kell hozzá) tehetünk hozzá még chilit, vagy chili pelyhet ha nem elég csípõs, és ha nem elég sós, akkor egy kis halszószt önthetünk hozzá.

5. lépés
Apróra vágjuk az újhagymát, koriandert, és bazsalikomot ha használunk, és miután tálakba szedtük, ezzel díszítjük, ízesítjük az ételt.

IMG_1166 IMG_1153 20040928_093 20040928_083

IMG_1696 IMG_1695 IMG_1692

IMG_1651IMG_9305 IMG_k1133 similan IMG_k1400 baloonbaloon

IMG_k4542 IMG_k4673 IMG_k6078


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/12/...

sponsored links

Keres?s