Augusztusi diópálinka

2014-08-04

sponsored links

Augusztusi diópálinka
Diópálinka házilag - ezen a címen találtam ezt a receptet, bár én inkább a likõr kategóriába sorolnám.
A cikk idõlegessége abban rejlik, hogy zöld dió kell a recept elkészítéséhez.
Ötliteres befõttesüveg aljára július 20-tól augusztus 20-ig szedhetõ zöld dióthelyezzünk (a korábbiból 25 a késõbbibõl 20 félbevágott szemet). Kb. 3,5 liter pálinka fér az üvegbe: literenként ízlés szerint 20-25 dkg kristálycukrot a dióra szórunk, egy evõkanál szegfûszeget, két evõkanál ánizsmagot (ha van négy öt darab csillagánizst), 3 dl fekete kávét, 2-3 rúd vaníliát (vagy ugyanennyi csomag vaníliás cukrot) hozzáadunk, majd felöntjük bármilyen olcsó pálinkával (a törköly és barack pálinka kivételével bármilyen pálinka megfelel).
Kistányérral lefedjük. Két hétig napon, és legalább még két hétig konyhában, kamrában érleljük. Leszûrjük, majd üvegekbe töltjük.
Mindent így csináltam, ahogy Martina recept írója javasolja.
Mivel apróbb szemû a dió, ezért 25 -öt használtam. Már csontos a héja a zöld burok alatt, ezért nagykést ráillesztettem a diószemre, majd húsklopfolóval ráütöttem, így vágtam ketté.
Cukrot 40 dekát használtam összesen, nem akartam, hogy túl édes legyen. A vaníliarudakat elsõbb ketté vágtam, majd feldaraboltam. A csillagánizs kimaradt. A három deci feketekávéba már nem tettem cukrot, és 3 liter szilva pálinkával öntöttem fel az 5 literes üveget. Még fél liter fért volna, de ennyi volt. Kistányérral a tetején a teraszon napozik, majd 2 hét múlva beviszem a konyhába, 1 hónap múlva pedig le lehet szûrni.
Szûrés után majd beszámolok róla, addig én is kíváncsian várom, mi lesz e kotyvaszból? :)
Így készült


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/08/augus...

sponsored links

Keres?s