Audencia
sponsored links
Hát, ennek a frankó vendégváró, sörözõs, borozós lepénynek az alapja a saját pizza tésztám lett, azzal a kis különbséggel, hogy víz helyett, tejben futtattam fel az élesztõt.
Rátétnek pedig, tudom ez hihetetlen, de azt használtam amit itthon találtam, azaz mindenbõl volt egy kis maradék...
VENDÉGLEPÉNY, GÖRÖG HANGULATBANHozzávalók:
a tészta:
40 dkg liszt
2,5 dl langyos tej +1 ek. cukor
2 dkg élesztõ
1 tk. só kb. (! vigyázva a Feta is sós)
1 csapott mk. õrölt kömény
2 ek.olívaolaj
+
2,5 dl langyos tej +1 ek. cukor
2 dkg élesztõ
1 tk. só kb. (! vigyázva a Feta is sós)
1 csapott mk. õrölt kömény
2 ek.olívaolaj
+
10-15 dkg cukkini (nem baj, ha kicsivel több)
1/2 szál póréhagyma
10 dkg Feta sajt
1 ger. fokhagyma
1 p. natúr joghurt
1 db tojás
zsálya
bors, só
1/2 szál póréhagyma
10 dkg Feta sajt
1 ger. fokhagyma
1 p. natúr joghurt
1 db tojás
zsálya
bors, só
A élesztõt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, majd összegyúrjuk. Amikor a tészta már az összes lisztet felvette, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. 1 órát kelesztjük.
Közben a cukkinit (zöld, sárga) kis kockákra vágjuk, a póréhagymát félkarikákra szeleteljük. A joghurtot a tojással, a zúzott fokhagymával elhabarjuk, finoman sózzuk, borsozzuk.
A zsályát felaprítjuk.
Egy sütõbe való tepsit picikét kikenünk olívaolajjal (ez nem szerepel a hozzávalók közt), beletesszük a megkelt tésztát és kézzel, az ujjunkkal egyenletes vastagságúra szétnyomkodjuk, szétterítjük.
Rászórjuk az aprított zsályát, a pórét, a cukkinit és szintén kézzel, jól belenyomkodjuk a tésztába. Ezután rámorzsoljuk, rákockázzuk Feta sajtot és meglocsoljuk az ízesített joghurttal; 10-15 percig pihentetjük. Gázsütõ 5-6 fokozatán kb.:25 perc alatt megsütjük.
Ha véletlen, akadna otthon néhány szem olajbogyó... az sem rontja el, ezt a finom, görög hangulatú vendéglepényt.
A lisztet átszitáljuk elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, majd összegyúrjuk. Amikor a tészta már az összes lisztet felvette, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. 1 órát kelesztjük.
Közben a cukkinit (zöld, sárga) kis kockákra vágjuk, a póréhagymát félkarikákra szeleteljük. A joghurtot a tojással, a zúzott fokhagymával elhabarjuk, finoman sózzuk, borsozzuk.
A zsályát felaprítjuk.
Egy sütõbe való tepsit picikét kikenünk olívaolajjal (ez nem szerepel a hozzávalók közt), beletesszük a megkelt tésztát és kézzel, az ujjunkkal egyenletes vastagságúra szétnyomkodjuk, szétterítjük.
Rászórjuk az aprított zsályát, a pórét, a cukkinit és szintén kézzel, jól belenyomkodjuk a tésztába. Ezután rámorzsoljuk, rákockázzuk Feta sajtot és meglocsoljuk az ízesített joghurttal; 10-15 percig pihentetjük. Gázsütõ 5-6 fokozatán kb.:25 perc alatt megsütjük.
Ha véletlen, akadna otthon néhány szem olajbogyó... az sem rontja el, ezt a finom, görög hangulatú vendéglepényt.