Aszalt szilvás briós

2017-01-16

sponsored links

                                                                                    Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 cs. szárított élesztõ (vagy frissbõl 2,5 dkg)
3 dl tejszín
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
1 csipet õrölt fahéj
4-5 db aszalt szilva (persze enélkül is megsüthetõ)
+ 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Nálam azzal kezdõdik a mûveletsor, hogy a spájzból kiveszem a kenyérsütõt. A tejszínt kicsit meglangyosítom, a margarint felolvasztom. Mehetnek a kenyérsütõ üstjébe. Rámérem a lisztet, hozzáadom a sót és a cukrot, valamint a csipet õrölt fahéjat és az apróra vagdalt aszalt szilvát. A tetejére szórom az élesztõt. Indulhat a dagasztás program. Hagyom, hogy szép fényesre kidolgozza a gép a tésztát. Mennyivel kényelmesebb ez így, mint kézzel dögönyözni :-) Ha leáll a kenyérsütõ, tehát befejezi a dagasztást, én nem szoktam tovább bent hagyni a tésztát. Enyhén kilisztezek egy tálat, abba teszem át a kezeim között még kicsit megigazgatott gombócot. Letakarom konyharuhával vagy folpackkal, és beteszem a mikróba, mert ott egyenletes a meleg, könnyen és szépen megkel. Alig egy óra múlva már duplájára dagad. Akkor kiteszem a munkalapra, és kézzel kicsit meggyúrom. Nyolc egyforma részre osztom, és hengereket sodrok. Csiga alakban feltekerem, és a végét a briósok alá hajtom. Sütõpapíros tepsire pakolom, lekenem tojással és adok neki még húsz perc pihenõt. Közben bemelegszik a sütõ. Mivel az enyém nem légkeveréses, ezért egy kis tálkában vizet teszek a sütõ alsó részébe, hogy gõz keletkezzen, mert az nagy barátja  a kelt tésztáknak. Kb. 20-30 perc alatt sülnek meg. Aki szereti, sütés elõtt megszórhatja kristálycukorral.



Holnapi tízórai lesz ezekbõl a briósokból. Maradék tejszín és kevéske aszalt szilva sem ment kárba.

Folytats a blogon ... ugymintotthon.blogspot.com/2017/01/as...

sponsored links

Keres?s