Aszalt paradicsom
sponsored links
Idén sikerült óriási mennyiségû paradicsomot termesztenem. Természetesen fogok paradicsomlét elrakni, ami tökéletes alapja lesz a sûrûn elkészülõ bolognai spagettinek és különféle paradicsomleveseknek.
Emellett magamra is gondolok, már tavaly is készítettem egy hatalmas adag aszalt paradicsomot, aminek maradékai olívaolajban eltéve figyelnek a hûtõben (Persze sokan nem hûtik, mondván az olívaolaj a tetején nem engedi megromlani, de biztos, ami biztos. Kis helyen is elfér.)
A boltban valami horror áron lehet kapni, viszont az otthoni elkészítés nem igényel nagy költségráfordítást, csak óriási türelmet. Akinek légkeveréses, hõfokszabályozós sütõje van, annak könnyebb a dolga, de én még mindig a nagymamám ?kinõtt? sütõjét használom, többet kellett vele játszanom. Az olaszok persze sütõ helyett kiteszik a tûzõ napra. Ha tudjuk, hogy 2-3 napig nem lesz esõ, akkor mi is megpróbálhatjuk, de nekem a darazsak elrontották a játékomat?
Nem írok mennyiséget, mert nem lehet. A fûszereket, sót, olajat úgy adagoljuk, hogy nagyjából jusson mindenhova, de nem kell precíznek lenni. A pár óra alatt, míg szárad, majd az olívaolajban ül, tökéletesen összeérnek az ízek.
Tehát, szükségünk van:
Nagyobb tojás méretû paradicsomokra (koktélparadicsomot lehet használni, de abból a méretesebbeket keressük, különben szárítás közben semmi sem marad belõle). Szerintem 1 kg legalább kell, abból nagyjából két marknyi mennyiség lesz.
Extra szûz olívaolaj
Kakukkfû-, rozmaringágacskák
Néhány gerezd fokhagyma
Só, bors
A paradicsomokat félbevágjuk, zöld szárukat kimetsszük. Kevés olívaolajat szétkenünk egy tepsi alján, erre fektetjük õket vágási felülettel felfelé. Rácsipegetjük a kakukkfû- és rozmaringleveleket, elosztjuk az apróra vágott fokhagymagerezdeket. Megsózzuk, borsozzuk, a tetejüket is meglocsoljuk a némi olívaolajjal.
60 fokos sütõbe toljuk (ha van, légkeverésesbe, de nem feltétel), és addig szárítjuk, míg a kellõ állagot fel nem veszi. Ez legalább 4 óra, de sütõtõl függõen akár sokkal több is lehet.
Nekem hagyományos sütõm van, ebben is el lehet készíteni. Egyetlen dologra van szükség, az a sütõhõmérõ, amit pár száz forintért be lehet szerezni. Nekem sokat segít máskor is. Szóval, begyújtjuk a sütõt, mikor eléri a hõmérséklet a 70 fokot, leállítjuk. Mikor ismét szinte kihûl, újra begyújtjuk. És így tovább. Igen, elég macerás, de mikor van egy-két szabad napunk, a mindennapi teendõink mellett simán belefér. És mondom, töredéke így az ára a boltinak.
Mikor összeesnek, de nem csontszárazak, mûanyag vagy üveg tartóba tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, ami ellepi. Aztán következõ nyárig bármikor rájárhatunk.
Receptjeim aszalt paradicsommal:
Spenótos gnocchi paradicsomos parmezánmártással
Paradicsomraguval töltött csirkemell tzatzikivel
Aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyér
Diós bundában sült padlizsán rukkolapesto-s tésztakosárral és aszalt paradicsomos krémmel
Merlot törköllyel és zöldségekkel sült birkacomb rozmaringos szalvétagombóccal
Padlizsános halragu pesto-s nudlival
Kacsamájpástétom gorgonzolával és konyakos erdeigyümölcs-lekvárral
Mediterrán kacsacomb vörös pesto-s szélesmetélttel
Rizottó újhagymával, aszalt paradicsommal
Kecskesajtos, aszalt paradicsomos földimogyoró-krémes virágok ropogós paprikával és bacon-nel
Vörös pesto ? Pesto rosso
Gránátalmás-vörösboros libacomb sült paprikás hercegnõburgonyával, vörös pesto-s mozzarellával
Rizottó aszalt paradicsommal
Paradicsom-szalonna-hagyma
Paradicsomsalátához
Paradicsomsaláta-variációk I.
Emellett magamra is gondolok, már tavaly is készítettem egy hatalmas adag aszalt paradicsomot, aminek maradékai olívaolajban eltéve figyelnek a hûtõben (Persze sokan nem hûtik, mondván az olívaolaj a tetején nem engedi megromlani, de biztos, ami biztos. Kis helyen is elfér.)
A boltban valami horror áron lehet kapni, viszont az otthoni elkészítés nem igényel nagy költségráfordítást, csak óriási türelmet. Akinek légkeveréses, hõfokszabályozós sütõje van, annak könnyebb a dolga, de én még mindig a nagymamám ?kinõtt? sütõjét használom, többet kellett vele játszanom. Az olaszok persze sütõ helyett kiteszik a tûzõ napra. Ha tudjuk, hogy 2-3 napig nem lesz esõ, akkor mi is megpróbálhatjuk, de nekem a darazsak elrontották a játékomat?
Nem írok mennyiséget, mert nem lehet. A fûszereket, sót, olajat úgy adagoljuk, hogy nagyjából jusson mindenhova, de nem kell precíznek lenni. A pár óra alatt, míg szárad, majd az olívaolajban ül, tökéletesen összeérnek az ízek.
Tehát, szükségünk van:
Nagyobb tojás méretû paradicsomokra (koktélparadicsomot lehet használni, de abból a méretesebbeket keressük, különben szárítás közben semmi sem marad belõle). Szerintem 1 kg legalább kell, abból nagyjából két marknyi mennyiség lesz.
Extra szûz olívaolaj
Kakukkfû-, rozmaringágacskák
Néhány gerezd fokhagyma
Só, bors
A paradicsomokat félbevágjuk, zöld szárukat kimetsszük. Kevés olívaolajat szétkenünk egy tepsi alján, erre fektetjük õket vágási felülettel felfelé. Rácsipegetjük a kakukkfû- és rozmaringleveleket, elosztjuk az apróra vágott fokhagymagerezdeket. Megsózzuk, borsozzuk, a tetejüket is meglocsoljuk a némi olívaolajjal.
60 fokos sütõbe toljuk (ha van, légkeverésesbe, de nem feltétel), és addig szárítjuk, míg a kellõ állagot fel nem veszi. Ez legalább 4 óra, de sütõtõl függõen akár sokkal több is lehet.
Nekem hagyományos sütõm van, ebben is el lehet készíteni. Egyetlen dologra van szükség, az a sütõhõmérõ, amit pár száz forintért be lehet szerezni. Nekem sokat segít máskor is. Szóval, begyújtjuk a sütõt, mikor eléri a hõmérséklet a 70 fokot, leállítjuk. Mikor ismét szinte kihûl, újra begyújtjuk. És így tovább. Igen, elég macerás, de mikor van egy-két szabad napunk, a mindennapi teendõink mellett simán belefér. És mondom, töredéke így az ára a boltinak.
Mikor összeesnek, de nem csontszárazak, mûanyag vagy üveg tartóba tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, ami ellepi. Aztán következõ nyárig bármikor rájárhatunk.
Receptjeim aszalt paradicsommal:
Spenótos gnocchi paradicsomos parmezánmártással
Paradicsomraguval töltött csirkemell tzatzikivel
Aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyér
Diós bundában sült padlizsán rukkolapesto-s tésztakosárral és aszalt paradicsomos krémmel
Merlot törköllyel és zöldségekkel sült birkacomb rozmaringos szalvétagombóccal
Padlizsános halragu pesto-s nudlival
Kacsamájpástétom gorgonzolával és konyakos erdeigyümölcs-lekvárral
Mediterrán kacsacomb vörös pesto-s szélesmetélttel
Rizottó újhagymával, aszalt paradicsommal
Kecskesajtos, aszalt paradicsomos földimogyoró-krémes virágok ropogós paprikával és bacon-nel
Vörös pesto ? Pesto rosso
Gránátalmás-vörösboros libacomb sült paprikás hercegnõburgonyával, vörös pesto-s mozzarellával
Hasonló bejegyzések:
Rizottó aszalt paradicsommal
Paradicsom-szalonna-hagyma
Paradicsomsalátához
Paradicsomsaláta-variációk I.