Aszalt gyümölcsös bonbon

2014-06-08

sponsored links

bonbonok.jpg

Szinte ez is nyers édesség, ajándék, leszámítva azt, hogy a máz nem nyersen lett összekeverve. Ha csak lehet, olyan aszalt gyümölcsöt használjunk, amit mi aszaltunk. Tavaly rengeteg apró szemû bio almát szedtem egy Tolna megyében élõ rokonom fájáról. Emellett szilvát, nektarint, körtét és más gyümölcsöket is aszaltam. Fõként ezek szolgáltak alapanyagul. Lehet, hogy kalóriabomba, de nagy elõnye, hogy nem bírsz sokat enni belõle, másrészt pedig rostban gazdag táplálék, ami miatt inkább ajánlom ezt enni, ha édességre vágyunk, mint valami ipari úton készült bonbont. Gasztroajándéknak is nagyszerû! Én örülnék neki. :)

Hozzávalók:

  • 1 bögrényi vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, barack stb.)
  • 2 alma
  • 1/3 bögrényi õrölt lenmag
  • 1/3 bögrényi kókuszreszelék
  • ? bögrényi darált dió
  • reszelt (megmosott, ha lehet bio) narancshéj
  • víz

 

Csokimáz:

  • 2 evõkanál karobpor vagy kakaópor
  • 2 evõkanál édesítõ (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb - vagy áztatott, majd szétpréselt datolya)
  • 2 evõkanál kókusz zsír
  • 3-4 evõkanál növényi tej

 

Elkészítés:

Gyorsaprító gépben az aszalt gyümölcsöket összeaprítjuk jó alaposan. Hozzáadjuk az almadarabokat és némi vizet, tovább aprítjuk az aprítógéppel. Ehhez a masszához keverjük az õrölt lenmagot, a kókuszreszeléket és az aprított vagy darált diót és a reszelt narancshéjat. Ha szükséges, vizet adunk hozzá, ha túl ragadós a tészta, akkor õrölt lenmagot/darált diót/kókuszreszeléket szórunk hozzá. Ha egy nagy gombócot tudunk formálni belõle, akkor elég tömör az anyag. Szív alakú jégkocka tartóba (szilikon) nyomkodjuk, majd 20-30 percre a fagyasztóba tesszük, hogy jól megdermedjen, ezután kinyomjuk a formákból. Csoki- vagy karobmázba forgatjuk. Hûtõben tároljuk. Csokimáz helyett darált mogyoró/dió-ba is hempergethetjük.

A máz elkészítése:

A kókuszzsírt megolvasztjuk (ha eleve nem folyékony), beleszórjuk a karobport, hozzáadunk ízlésünknek megfelelõ mennyiségû édesítõt (nádcukor, nyírfacukor, stb.) Alacsony lángon forráspontig keverjük, majd egy kevés növényi tejet is hozzáadunk. Még kevergetjük, míg újra forrni kezd, lezárjuk, kihûtjük, majd a süteményt bevonjuk vele.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/06/08/aszalt_gy...

sponsored links

Keres?s