Aszalt cseresznyés rizsfelfújt vaníliaöntettel
sponsored links
Hozzávalók:
- 20 dkg arborio rizs
- 7,5 dl laktózmentes tej
- só
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg laktózmentes vaj
- 2 tojás
- 5 dkg aszalt fekete cseresznye
a formához:
- laktózmentes vaj
- rizsliszt
az öntethez:
- 1 tojássárgája
- 1 evõkanál étkezési keményítõ
- 1 púpozott evõkanál cukor
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 5 dl laktózmentes tej
a tálaláshoz:
- porcukor
- A rizst váltott vízben többször megmostam, szûrõben hagytam lecsepegni.
- Forrásban lévõ vízbe tettem, 2 percig fõztem, leszûrtem.
- A tejet felforraltam, ízesítettem a sóval és a vaníliás cukorral, majd kis lángon puhára fõztem benne a rizst.
- A tûzrõl levéve elkevertem benne a porcukrot, a vajat, az enyhén felvert tojást és a cseresznyét.
- A masszát vajjal kikent, rizsliszttel beszórt kuglófformába öntöttem, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 45 perc alatt készre sütöttem.
- A formában hagytam kicsit hûlni, majd késsel körben meglazítottam, és tálcára borítottam a felfújtat.
- Amíg hûlt, elkészítettem az öntetet: a tojássárgáját lábasban, kézi habverõvel alaposan eldolgoztam a keményítõvel és a kétféle cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet.
- Kis lángon, folyamatosan kevergetve besûrítettem, de nem forraltam fel.
- A kihûlt felfújtat porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve tálaltam.
A felfújt laktóz- és gluténmentes, készítéséhez a Mizo laktózmentes termékeit használtam. A receptet ? több laktózmentes recepttel együtt ? megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin januári számában is.