Aranymogyorós kockák, azaz kekszek (aszalt sárgabarackkal)

2017-12-03

sponsored links



Jajj, de rég nem sütöttem és nem jelentkeztem..., de Advent elsõ hétvégéje nem múlhat el valami finomság nélkül... :-)
Az ötletet egy, a citromos sajtkeksznél már említett, apró könyvecskébõl vettem. Ebben csupa-csupa négyzet alakú kekszötlet található. Most az "Aranydiós kockára" esett a választásom, amelybõl - pucolt dió hiányában - "Aranymogyorós kocka" lett frenetikus eredménnyel.
 
Az aszalt sárgabarack és mogyoró a citrom-és narancshéjjal igazi, karácsonyi ízvilág. Nekem a moszkauer jutott eszembe róla, csak a csoki hiányzott.
 
Kicsit macerásnak tûnik készíteni, de nagyon különleges, próbáljátok ki! Gasztroajándéknak sem utolsó szép csomagolással ellátva. ;-)
Hozzávalók:
 
Alaptészta:
15dkg liszt
8dkg barnacukor
5dkg vaj
 
Rátét:
1 narancs leve és héja
Fél citrom leve és héja
7dkg aszalt sárgabarack
7dkg barnacukor
7dkg vágott mandula (vagy dió)
2 teáskanál liszt
 
A narancs és citrom kifacsart levét 150ml-re egészítettem ki, ebben 15 percig fõztem az aszalt sárgabarackot. Leszûrtem, a levet félretettem. A kihûlt barackot apró kockákra vágtam.
 
A tészta hozzávalóit a hideg vajjal összemorzsoltam. Nem fog összeállni (!!), amolyan vizes homok-szerû tésztamorzsa lesz belõle. Ezt a morzsát egy 26x17 cm-es, szögletes formát kibélelõ sütõpapírra nyomkodtam ~4-5 mm vastagon.
 
A tésztamorzsát 10 percig 180 fokon világosra sütöttem.
 
Közben a barackkockákhoz hozzáadtam a reszelt citrushéjakat, a lisztet, cukorot, vágott mandulát és 60ml barack-fõzõlevet - ezt az egészet összerottyantottam.
 
A világosra sütött tésztára kentem egyenletesen a barackos masszát (vigyázva, hogy mindig lefelé húzzam a kést, hogy ne szedjem fel a tésztát) és újabb 10 perc alatt készre sütöttem.
 
A kihûlt tésztát éles késsel tetszés szerinti kockákra vágtam.
 
 
 

 

Folytats a blogon ... teller-cake.blogspot.com/2017/12/aran...

sponsored links

Keres?s