Aranygaluska,tönkölylisztbõl

2018-06-29

sponsored links



Hozzávalók a tésztához:
40 dkg teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt
40 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúza  fehérliszt
500 ml langyos tej
3 evõkanál nádcukor
3 evõkanál olvasztott vaj
5 dkg friss élesztõ
3 db tojássárgája
negyed mokkáskanál só

Továbbá: 20 dkg darált dió és 10 dkg nádcukor a tészta beszórásához,és kb. 10 dkg olvasztott vaj a tésztakorongok bekenéséhez.

Elkészítése:
A tejben futtassuk fel az élesztõt kevés cukorral és a sóval.
A többi hozzávalót mérjük ki egy tálba és adjuk hozzá a a felfuttatott élesztõt,majd gyúrjuk tésztává.
Alakítsuk cipó formára és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára a tésztát.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztes munkafelületre és kb egy ujjnyi vastagra nyújtsuk ki.
Egy kis alakú kerek kiszúróval szaggassuk ki.
Olvasszuk fel a vajat,és egy kevéssel kenjük ki a tepsi minden oldalát.
A maradék olvasztott vajba egyenként mártsuk bele a kiszúrt korongokat ,majd forgassuk meg a darált diós cukros keverékbe.Tegyük a tepsibe szorosan egymás mellé.,majd kelesszük a duplájára, kb. 30 perc alatt. 



Elõmelegített sütõben,200 fokon,gáznál 3 fokozaton aranybarnára sütjük.

Amíg sül készítsük el a vaníliás öntetett hozzá.

Vaníliás öntet hozzávalói :
0,5 liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evõkanál cukor
negyed vanília rúd kikapart belseje
300 ml forralt tej

Elkészítése :
A 0,5 liter tejbõl, a cukorból és a pudingporból szokásos módon fõzzünk pudingot.
A 3 deci tejet forraljuk fel a vaníliával és a meleg már nem a gázon lévõ pudinghoz keverjük hozzá.
Így kapunk egy közepes sûrûségû vanília öntetett, amit melegen vagy hidegen egyaránt kínálhatunk az aranygaluskához.Tálaláskor megbolondíthatjuk egy kevés eperrel is.







Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/06/aranyga...

sponsored links

Keres?s