Apró trükkök, nagy segítség ? Kevesebb kalória, több egészség

2014-07-22

sponsored links

fotó: internet

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége nincs tudatában annak, hogy mit és miért fogyaszt, általában azt eszik, ami éppen kéznél van, akkor, amikor éppen ráérnek. Hosszú távon ez igen veszélyes megoldás, ráadásul gyermekeinket is az egészséges táplálkozás szellemében kell, hogy neveljük, hiszen ezt nem tanítják egyetlen iskolában sem, sajnos. Pedig igencsak fontos lenne, ezért otthon mindenképp elengedhetetlen a jó példa. Van néhány apró tudnivaló, amivel nem árt tisztában lenni, ha szeretnénk lépéseket tenni az egészségünk érdekében. Összegyûjtöttem néhány fontos tudnivalót, melyek hasznosak lehetnek, ha jobbá szeretnénk tenni az egészségünet, és egyben az életminõségünket:


?        A húsfogyasztás nem káros, ha ésszerûen járunk el: válasszunk egészségesebb húsfajtákat (nyúl, bárány, hal, csirke), és bõ zsiradék helyett süssük kevés olívaolajon, vagy kókuszzsíron. Ezen túl, párolhatjuk fóliába csomagolva sütõben, de grillezhetjük is.

?        Köretként mindig friss- vagy párolt zöldséget társítsunk, krumpli, rizs, vagy tészta helyett. A fehérje-szénhidrát kombonáció ugyanis rendkívül nehezen emészthetõ, a rothadás, erjedés során pedig mérgezõ savak, gázok képzõdnek.

?        Fehér liszt, és lisztbõl készült termékek helyett váasszuk a teljes kiörlésût, ez ugyanis tartalmazza a gabonában található rostot is. A rostok segítik az emésztst, pucolják a beleket. Emiatt javasolt a rendszeres zöldsgé-gyümölcs, illetve az olajos magok fogyasztása is.

?        A kristálycukrot a jóval alacsonyabb kalóriatartalmú nyírfacukorral helyettesíthetjük. Nem rontja a fogakat, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Könnyen lebomlik a szervezetben.

?        Ételeink sûrítésére liszt helyett használjunk zabkorpát, zabpehelylisztet, vagy durumlisztet, ezek kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Fõzelékek, krémlevesek esetében ezt teljesen elkerülhetjük, mert a legtermészetesebb sûrítési forma a zöldség-gyümölcs maga, amibõl az étel készül. Csak turmixoljuk le egy részét, hogy az étel sûrû legyen.

?        Tejtermékekben válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, ezek is szolgálhatnak sûrítésre, az egészségtelenr ántás helyett (pl joghurt+kevés zaborpa).

?        Salátákra, szendvicsekre, és mindenre, amit nem melegítünk (nem hõkezelünk), hidegen sajtolt olajakat használjunk: extra szûz olívaolaj, szõlõmag olaj, dió olaj, tökmag olaj stb. Telítetlen zsírsavakban, vitaminban gazdagok.

?        Ecete helyett citromot használjunk savanyításra.

?        Kerüljük a felvágottakat, húskészítményeket, helyette tiszta sonkát, húst válasszunk, ha nagyon muszáj.

?        Margarin helyett kenjük meg a kenyeret kókuszzsírral, vagy csöpögtessük hidegen sajtolt olajjal. Ha pirítva fogyasztjuk, könnyebben emészthetõ. A sok friss zöldség elengedhetetlen mellé.

?        Cukrozott, szénsavas üdítõk helyett frissen préselt gyümölcsevet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat igyunk.

?        Ételeink elkészítésénél törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt adjunk hozza, ezze növeljük az étel tápértékét, és egyben csökkentjük a kalóriatartalmát.




Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/07/apro-t...

sponsored links

Keres?s