Apró fasírt színes paradicsomsalátával

2014-07-22

sponsored links

Régebb a hagyományos falusi esküvõk, keresztelõk, konfirmálások, ballagások elõételének egyik finomsága volt az apró fasírt, amelyet én mindig is szerettem, mindig azt halásztam ki elõször a tányérból. Nagy ritkán ma is elõfordul vendéglõkben is, de ott nem az igazi.
A családban megtartott ballagásokról tudom, hogy már 20 személy részére is mennyi idõt vesz fel az apró kis fasírtok megformázása, hát még néhány száz fõs esküvõkre mennyit kellett bögyörgetni, de hát akkor még segítettek egymáson a háziasszonyok, rokonok :)
Egy család részére nem olyan vészes elkészíteni, még akkor sem, ha pillanatok alatt elfogy, ahogy történt nálunk is.


Hozzávalók(5 személy részére): 1 kg kissé zsírosabb darált sertéshús, 2 tojás, 3 szelet tejbe áztatott kenyér, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kis csokor friss petrezselyemzöld, néhány szál bazsalikom. A salátához: 60 dkg paradicsom (piros, sárga, fekete), só, bors, néhány szál bazsalikom, 5 dkg juhtúró, pici olívaolaj. A kenyér beáztatásához 3 dl tej. A sütéshez 2 - 3 dl olaj.
Elkészítése: A kenyeret kb 10 percre beáztatjuk a tejbe, majd alaposan kiszorítjuk, elmorzsoljuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, a zöld fûszereket finomra aprítjuk. A ledarált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a kiszorított elmorzsolt kenyeret, a fokhagymát, a zöld fûszereket, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Lisztezett kézzel a mogyorónál picivel nagyobb golyókat formálunk, felforrósított olajon pirosra sütjük, konyhai papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
A salátához a paradicsomokat karikára vágjuk, hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot, az olívaolajat, az elmorzsolt juhtúrót, sózzuk, borsozzuk, kissé összeforgatjuk. A fasírtokat a paradicsomsalátával tálaljuk.


Folytats a blogon ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2014/07...

sponsored links

Keres?s