Anya tortája

2014-03-30

sponsored links

A kép nem lett jó, és a tésztát is tökéletesíteni kell, mert túl sok lett, és nem elég rugalmas. Legközelebb ennek az adagnak a kétharmadát kell elkészítenem, hogy tökéletes legyen, mert akkor nem "húzza" el a súlya, pontosabban nem nyomja el a tölteléket.

Úgy kezdõdött, hogy megláttam Hankka csokitortáját, és tudtam, ez lesz az anya 70. szülinapi tortája, de hogy Antinak is jó legyen, liszt nélkül. Mivel  sokan vagyunk, azt gondoltam, dupla adagot csinálok. Sok lett a formához képest, láttam, nem fér el a tetején a krém. Akkor kitaláltam, hogy nyers krém lesz, tojás helyett vanília pudinggal. Reggel kiderült, hogy csak csokipuding van itthon. Így hát ilyen lett, amilyen. Hihetetlenül finom. Ananászpürével ettük.

Hozzávalók

A tortalaphoz:
  • 20 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 20 dkg vaj
  • 6 evõkanál keserû kakaópor
  • 6 tojás
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 1 csomag sütõpor
  • 15 dkg õrölt zabpehely
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7, 5 dkg õrölt kókusz.
A vaj mennyiségét azért nem dupláztam meg a Hankkáéhoz képest, mert úgy gondoltam, a darált dió és az õrölt kókusz elég zsíros. Utólag azt gondolom, 30 dkg vaj jobb lett volna, bár így is nagyon-nagyon finom lett.

A csokit és a vajat óvatosan megolvasztottam, kitettem hûlni.

A cukrot a tojásokkal krémesre, habosra kevertem.

A lisztféleségeket elkevertem a sütõporral.

A kissé kihûlt csokimasszát és a cukros tojást összekevertem és egy kézi habverõvel közé vegyítettem a lisztes keveréket.

Sütõpapírral bélelt formában 175 fokon kb. 1 órán át (tûpróba) sütöttem, és éjaszakára bekerült a kamrába.


A krém

Miután kihevertem a sokkhatást, ami a miatt ért, hogy nincs itthon vanília ízû pudingpor és elhatároztam, hogy nem csinálok keményítõbõl, hanem csokis lesz, hamar elkészült.
  • 1 zacskó csokoládás pudingpor
  • 2 evõkanál sötét kakaópor
  • 4 evõkanál nyírfacukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkgnyi kókuszreszelék 
  • 2 evõkanál rum
A porból, a cukorból és a tejbõl sûrû pudingot fõztem, kihûtöttem, és azután elkevertem a többi hozzávalóval úgy, hogy elõször a tejszínbõl habot vertem, azt összekevertem a pudinggal, és hozzáadtam a sajtkrémet, kókuszt, rumot.

Az uram szokásosan kettévágta a tortalapot, én beleszerencsétlenkedtem a krémet, be is kentem, majd a kilyukasztott sarkú zacskóból rászórtam volna a peremére szép vékony csíkban a tortadarát, de akkor az uram nekiment az asztalnak, így kiömlött a zacskóból a dara és itt-ott az oldalára is szóródott, meg a sávot is meg kellett szélesítenem. Mikor ezt is kiküszködtem, cukorgyöngyöt szórtam a közepére, a tortadarasávon belülre.

A gyertya elfújásakor anya hangosan kimondta a kívánságát, de azért remélem, ettõl még mindnyájan nagyon boldogok leszünk. Õ meg még nagyon sokáig téveszti el a gyertyaelfújást...




Természetesen lefényképeztük ma, de a kép sötét lett, ami a torta szeletelésérõl készült. Inkább azt a két képet teszem ide, amik nekem a kedvenceim róla. Õ a fehér inges lány a munkagépen és gyönyörû, a kapuban beszélgetõsön pedig szeretem ahogy rám és az öcsémre tekint.


Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s