Ananász szelet

2014-08-10

sponsored links

Klasszikus ünnepi, cukrászdai, lakodalmas sütemény ez. Pedig nem is nagy ördöngõsség elkészíteni. Érdemes egy éjszakát hûteni, hogy az ízek összeérjenek, a piskóta pedig kellõen lucskos legyen.

Hozzávalók 25 szelethez:

A piskótához egy normál méretû tepsihez:
8 tojás, 250g cukor, 300g liszt, 1 cs. sütõpor
A krémhez:
1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3-4 ek. cukor,  250g vaj, 1 doboz ananászkonzerv, fél tk. citrompótló
+ 50 g étcsokoládé olvasztva, 3 ek. pikáns lekvár

Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
A piskótához a tojásokat ketté válasszuk, a fehérjét a fele cukorral, csipetnyi sóval felverjük. Áthelyezzük egy másik tálba. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzászitáljuk a lisztet, sütõport, csomómentesre keverjük. Ezután óvatosan összeforgatjuk a habbá vert fehérjével.
Sütõpapírral ellátott tepsibe simítjuk, úgy, hogy elõzõleg három felé osztottuk a masszát!
Kb. 20 perc alatt megsütjük. 
Ha megsült, átfordítjuk egy hideg tepsire, sütõpapíros oldalával felfelé és hagyjuk teljesen kihûlni.
Ugyanígy járunk el a másik két lappal is.

Amíg a lapok hûlnek, elkészítjük a krémet, illetve elõtte az öntözõ szirupot.
Az ananászkonzervet leszûrjük, levét felfogjuk. Felfõzzük 100g cukorral és a citrompótlóval. Hagyjuk teljesen kihûlni. Akár elõzõ nap is elkészíthetjük!

A krémhez a pudingport felfõzzük a tejjel, vaníliás cukorral, cukorral, majd hagyjuk teljesen kihûlni. Ha kihûlt, kihabosítjuk a szobahõmérsékletû vajjal.

A sütemény összeállítása következik!
Az elsõ piskótalapról lehúzzuk a sütõpapírt, magunk elé helyezzük és megkenjük a krém harmadával és megszórjuk a kockázott ananász felével.
A második lapról is lehúzzuk a papírt, ráhelyezzük az elsõ lapra, meglocsoljuk az elõre elkészített és lehûtött sziruppal, megkenjük vékonyan málna vagy ribizlilekvárral. A krém harmadával ezt a lapot is megkenjük és megszórjuk a megmaradt kockázott ananásszal.
Következik a harmadik lapunk, a sütemény tetejére fektetjük, és amíg hûtõben dermesszük, rajta hagyjuk a sütõpapírt.  Minimum 2-3 órára, de akár egy éjszakára is tegyük hideg helyre, úgy, hogy a tetejét egy tiszta tepsivel lenyomatjuk.

Miután alaposan "kifagyasztottuk" a süteményt, eltávolítjuk a felsõ lapról a sütõpapírt és az összeállított szeletet egy tiszta sütõlap segítségével átfordítjuk. Vagyis a sütõlapot a tetejére tesszük, és hopp, már át is fordult:)

A megmaradt utolsó harmad krémmel bevonjuk a szelet tetejét is, és kb. 20 percre újra a hûtõbe tesszük.

A nagykönyv szerint 7,5-8 cm vastag csíkokra vágjuk hosszában és egy habkártya segítségével az olvasztott csokit felhúzzuk az oldalára. Miután a csoki kissé megdermedt, 2,5 cm széles szeletekre  vágjuk.

A díszítésnél a tetejét csokoládéval fecskendezzük, krémrózsával díszíthetjük, aminek a tetejére 1-1  kis kocka ananászt helyezünk.

Ennyi. Jaj, remélem nem hangzik a recept ijesztõen, mert nagyon finom, kár lenne kihagyni!

Jó sütést, jó étvágyat!
Anna



Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/08/ananasz-...

sponsored links

Keres?s