Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra
sponsored links
Öt évvel ezelõtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!
A torta receptje megjelent a júliusi Kifõztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthetõ a weboldalról.
A tortához szükséges amaréna meggy receptje. Ezt akár fagyasztott magozott meggybõl is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése elõtt.
Hozzávalók 18 cm átmérõjû tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg darált mandula
- 2 evõkanál víz
- 2 evõkanál olaj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín alaposan behûtve
- 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
- 1 evõkanál porcukor
a meggyes réteghez:
- 2 dl amarénaszirup
- 2 dl víz vagy vörösbor
- 40 g étkezési keményítõ
- 20-25 dkg leszûrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evõkanál amarénaszirup
Bekapcsoljuk a sütõt 180 fokra, alsó-felsõ sütésmódban, a tortaforma aljába sütõpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverõvel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítõt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besûrítjük. A tûzrõl levéve hozzáadjuk a meggyet is, hûlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyûrût kapcsolunk a kihûlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evõkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hûtõbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás elõtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.
A tortatál a SütniFõzni webáruházból érkezett.