Aludttejes kenyér kovásszal

2014-06-03

sponsored links


Az egyik kedvenc kenyerem (vagy ezt már sokszor mondtam?) az aludttejjel készült kenyér. Szeretek a tésztájába tenni némi tk. lisztet is, de az elmúlt napokban csak olyan kenyereket sütöttem, amikben magas volt a tk. lisztek aránya, és nem akartam tovább sokkolni a kisebbik gyermekemet, aki továbbra is csak a fehér kenyeret hajlandó megenni.
Az aludttejes kenyérnek az egyetlen hibája, hogy nem lehet hirtelen felindulásból elkövetni, mert ugye kell hozzá aludttej. A tejnek pedig kell 2-3 nap, amire megalszik. Szóval, elõre kell tervezni.

Hozzávalók:
  • 40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg kovász
  • 2 dl aludttej
  • kb. 0,8 dl víz
  • 1 dkg friss élesztõ
A kovászomat elõzõ este etettem meg, 100 g kovászt 100 kenyérliszttel és 100 g vízzel. Jól elkevertem, letakartam és éjszakára a konyhapulton hagytam. Másnap ebbõl vettem ki 200 g-ot.
Az összes hozzávalót a kenyérsütõgép üstjébe mértem és nyitott tetõvel egy rugalmas, nem túl kemény tésztát dagasztottam. Figyelni kell, ha ragacsos lenne dagasztás közben, kevés liszttel, ha túl kemény, kevés vízzel kell igazítani rajta.
A bedagasztott tésztát kelesztõtálba tettem és 30 percig kelni hagytam. 
Finoman meghintettem liszttel egy deszkát, a megkelt tésztát óvatosan ráfordítottam és hajtogattam. A tészta felsõ szélét finoman visszahajtottam a közepéig, majd szembõl, azaz alulról is visszahajtottam a közepéig. Elfordítottam 90 fokkal és a hajtogatást megismételtem. A tésztát megfordítottam, letakartam és 15 percig pihenni hagytam.
Ezután ismét megfordítottam, óvatosan 2 ujjnyi vastagra nyomkodtam és a felsõ szélét megint a közepéig visszahajtottam, majd alulról is ugyanígy. Ezután félbe hajtottam az egészet, a széleket összenyomkodtam és kicsit megsodortam. Hosszúkás veknit formáztam. (a fázisfotókat hamarosan pótolni fogom)
A megformázott tésztát fejjel lefelé egy kelesztõkosárba tettem, letakartam és 40 percig kelni hagytam.
A sütõbe betoltam egy sütõlemezt és bekapcsoltam 230 fokra, a gõzösítõ funkcióra.
Ha nincs ilyen program, akkor a sütõ aljába be kell készíteni egy fém edényt.
A megkelt kenyeret a felforrósodott sütõlapra fordítottam, hosszában kb. 4 mm mélyen bemetszettem és rányomtam a gõzlöketet. Ha fém edényt készítettünk a sütõ aljába, akkor abba 2 dl forró vizet kell önteni, hogy megfelelõ mennyiségû gõz keletkezzen a sütõben.
20 perc után 200 fokra mérsékeltem a hõt (ekkor kell kivenni a sütõ aljából a fém edényt) és további 20 percig sütöttem a kenyeret. Kivettem, kopogtatással ellenõriztem, hogy megsült-e a kenyér (ha nem elég mély a kongó hang, akkor még 5 perc sütés kell neki). Elzártam a sütõt, az ajtaját kitámasztottam egy fakanállal és a kenyeret még 5 percre a sütõben hagytam. Végül rácsra tettem hûlni.
Gyönyörû, ropogós héjú, hófehér, puha bélzetû kenyerem lett.







Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/06/aludttej...

sponsored links

Keres?s