Aludttejes gyors csörögefánk

2014-08-03

sponsored links






Úgy kezdõdött még nyár elején, hogy Angi mondta süssek fánkot, de olyat, mint a mama sütött régen, és az nem szalagos fánk volt. Nekem sem ugrott be elõször melyik lehet az a fánk, de aztán kiderítettük, hogy a csörögérõl van szó, anyu tényleg sokszor sütötte. Azóta már nem is tudom hányadszor kellett megsütnöm ezt a fánkot a nyár folyamán a gyerekeknek. Annyira ízlik nekik, meg a norvég barátoknak is nagy kedvence lett, pillanatok alatt elfogy az egész mikor megsütöm. Nem anyukám receptjét használtam most, bár az is nagyon finom, de nagyon sok tojássárga kell hozzá. A receptet Vicuskánál találtam és tényleg nagyon gyorsan készen van és egyszerû, nem kell hozzá sok hozzávaló, sok tojás. Én fél kiló lisztbõl szokta készíteni íróval és már párszor sütöttem úgy, hogy a liszt felét darált zabpehelyre cseréltem, annak is nagy sikere volt.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1egész tojás
pici sófél teáskanál szódabikarbóna
kb. 5-8 dkg cukor (ízlés szerint, nálam édesítõ)
kb. 3 dl író, annyi, hogy se túl kemény, se túl lágy tésztát kapjunk, fokozatosan kell adagolni (lehet aludttej, tejföl, kefír, joghurt)
opcionálisan pici rum (nálam elmarad)

A csöröge hozzávalóit én a mixer táljába szoktam pakolni és dagasztóhoroggal összedolgozom. Az írót fokozatosan adagolom hozzá, azután még átgyúrom a kezemmel. A tésztát folpackba csomagolva negyed órára a hûtõbe tettem, majd lisztezett nyújtólapon 3-4 mm vastagra nyújtottam a tésztát, én két részletben szoktam. Derelyevágóval rombuszokra vágtam, a közepét is bevágtam, és most nem húzogattam át a tészta csücskeit a nyíláson, csak simán megsütöttem, mert nagyon siettem. Forró olajban aranysárgára sütöttem a fánkokat, nagyon szépen megnõnek a fánkok az olajban, majd vaníliás porcukorral még forrón megszórtam. Köszönöm a receptet Vicuskának, ezután maradok is ennél a változatnál, mert annyira gyors és egyszerû.



Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/08...

sponsored links

Keres?s