Almás pite diós-mogyorós habbal

2017-10-09

sponsored links

Alma, alma, alma... ilyenkor nálam minden nap jöhet valamilyen almás finomság. A sima almás pite a kedvencem, de azért néha variálni kell. Egyébként Emma is nagyon szereti a párolt, almát és körtét, egy kis sütõtökkel keverve. Kedvenc tízóraija most. Na jó, ... mi nem kedvenc nála. Tényleg egy minta baba. Tegnap elõtt volt 9 hónapos!!! Istenem, ennyire elszaladt az idõ... ráadásul tegnap elõtt jött ki a harmadik fogacskája, ma pedig mellette a negyedik. Pont így voltunk két hónappal ezelõtt az elsõ kettõvel és az sem vettük észre, mert olyan jól viselte. Ma elõször evett meg egy szelet joghurtos kenyeret (amit persze én sütöttem) és olyan jó ízûen, hogy azon gondolkodtam, lassan már pont azt fogja enni, mint mi. Na jó, a témától már eltértem teljesen, de ezt meg kellett osztanom. :)
Szóval süthetünk egy finom almás pitét dióval és mogyoróval ilyen egyszerûen.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin októberi számában is.









Almás pite diós-mogyorós habbal
Hozzávalók 25 x 35 cm-es tortaformához
a tésztához:
11 dkg fehér tönkölyliszt
11 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
12 dkg kockára vágott hideg vaj
5 dkg nyírfacukor
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

az almás réteghez:
1,5 kg enyhén savanykás alma
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál õrölt fahéj
2 evõkanál nyírfacukor
2 teáskanál kukoricakeményítõ

a tetejére:
4 tojásfehérje
5 dkg darált dió
5 dkg darált mogyoró
10 dkg nyírfacukor

Elkészítés:
A kétféle liszthez adjuk a vajat, a nyírfacukrot, a tojássárgáját és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd hûtõbe tesszük legalább 1/2 órára. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal. Szintén 30 percre félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az almát a levétõl kinyomkodjuk, és másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a keményítõt, a citrom levét és héját, valamint a vaníliát. Összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk. A tojásfehérjét felverjük, a vége felé beletesszük a nyírfacukrot, majd kemény habbá verjük. A diót és a mogyorót óvatosan beleforgatjuk, és egyenletesen elosztva az almás réteg tetejére kanalazzuk. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihûlt, kockára szeleteljük.





Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/10/almas...

sponsored links

Keres?s