Almás sütemény (Almás tészta)

2014-07-23

sponsored links

Aki erdélyi, vagy aki járt már Erdélyben, esetleg az én blogomon, az tudja, hogy itt nálunk a süteményt nevezik tésztának, a mindenféle tésztát pedig laskának :) Ezt azért írtam le, hogy ne tévesszen meg senkit a sütemény neve, és mert számomra ez a sütemény gyerekkorom legfinomabb Almás tésztája, csak így egyszerûen tészta, mert mi mindig így neveztük. Most anyukámmal együtt készítettük el, az almás rész az én feladatom volt, a lapokat most is anyum nyújtotta ki :) A legfinomabb almás tészta :)
A blogomon található még egy almás sütemény, aki szeretné ITT elolvashatja.



Hozzávalók(34x 23 cm - es tepsihez): 70 dkg liszt, 25 dkg zsír (vagy 30 dkg margarin), 2 tojás, 2 dkg élesztõ, kb 1 dl langyos tej, 2 evõkanál cukor, 2 evõkanál tejföl, esetleg még 2 - 3 evõkanál tej (amennyit felvesz még a tészta). A töltelékhez: 2 kg alma, 3 - 4 evõkanál cukor, 2 - 3 evõkanál fahéj, 2 -3 evõkanál búzadara. A szóráshoz: vaníliás porcukor.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelõn lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, 10 percet hagyjuk állni, majd a levét alaposan kiszorítjuk.
A langyos tejhez hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztõt. Egy munkalapra kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a cukrot, a tejfölt, a felfuttatott élesztõt, alaposan összegyúrjuk, míg egynemû nyújtható masszát kapunk. Ha szükséges hozzáadunk még 2 - 3 evõkanál tejet. A tésztát konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd két egyenlõ részre osztjuk, s két lapot nyújtunk belõle. Az egyik lapot a tésztanyújtó segítségével a sütõpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk, megszórjuk 1 - 2 evõkanál búzadarával, rásimítjuk a lereszelt, kiszorított almát, az alma tetejét ismét megszórjuk búzadarával, majd befödjük a másik lappal. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk, elõmelegített sütõben, közepes hõfokon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihûlve szeleteljük, a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral.
Megjegyzés: A búzadara azért szükséges, hogy felszívja a felesleges almalét, hogy az ne áztassa el az tésztát.

Folytats a blogon ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2014/07...

sponsored links

Keres?s