Almás fahéjas diótorta

2014-03-05

sponsored links

Régen nem jelentkeztem már új bejegyzéssel. Ennek több oka is van, az egyik, hogy azt gondoltam, hogy már mindent leírtam, megosztottam, amit akartam, hirtelen azt éreztem, hogy nincs több mondani valóm. :-( Alkotói válság???

Rágódtam ezen egy kicsit, azután arra jutottam, hogy most már csak akkor írok új bejegyzést, ha valami tényleg különlegeset szeretnék megosztani legyen ez akár a konyha témában, akár más fronton.

A másik, ami miatt nem íródott új poszt, hogy már kicsit unom az un. gasztro bejegyzéseket, szívesebben írnék már a szekrény mázolásaimról, vagy egyéb csináld magad munkáimról, de hát még hideg van és ez az idõ nem kedvez ezeknek a munkáknak. :-( De már mindjárt itt a tavasz majd a nyár, na majd akkor?

Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel nem akarok olyan bejegyzéseket közzétenni, amiben összeollózok a Pinteres-rõl, vagy más blogról valami szép, de semmi közöm hozzá képanyagot, ezért nem marad más mint a paleolit gasztronómia világa!

És a torta, torta, torta! Nyam, nyam, nyam.  :-))

Kitaláltam, hogy sütnék egy diókrémes tortát, de a herbáriás Néninél, ahol vásárolni szoktam, elkeserítõ hír fogadott, mégpedig, hogy nincs Cocomas, és nem is lesz egy darabig, mert valami természeti katasztrófa miatt nincs rendesen kókusztermés és így nincs Cocomas sincs! :-(

Viszont márciusban nálunk két névnap és egy születésnap is esedékes, ezért nagyon elkeseredtem, hogy hogyan lesznek így szépséges, finomságos tortacsodák. Hirtelen felindulásból szétnéztem a weboldalakon is ahonnan rendelni szoktam, de ott sem lehetett kapni, áááá!

Ezután ittam egy kávét, lehiggadtam, és arra jutottam, hogy biztos van élet a Cocomas után is! Kedves paleót ellenzõk igazatok van ? már aki azt vallja, hogy a kókusz sem alapélelmiszerünk ? mert hiszen, ha nem lenne a sokat támadott globalizáció, akkor kókusz krémet sem ehetnénk? Nem de?

Mint mondtam, összeszedtem magam és megszültem a megoldást! Van nekem egy csudamasinám gabonatej készítõnek hívják és és én nagyon szeretem, beleteszem az alapanyagokat, vizet teszek hozzá néhány perccel késõbb el kezd trillázni, és már lehet is szûrni az sûrû, selymes finom (tejet), italt!

Ha már diótorta, akkor egyértelmû, hogy most diótejet készített a gép, ebbõl készítettem egy finom, sûrû krémet, és ezzel töltöttem be a két dióból készült piskótalapot, dió a négyzeten! De hogy ne legyen annyira tömény, mint egy vajkrémes torta, tettem hozzá 2 reszelt almát, amitõl kapott egy finom friss, savanykás ízcsavart. Aki a cukrászdás vajas ízélményre vágyik, hagyja ki az almát és tegyen bele plusz 5 dkg kókuszolajat. Már megint ez a fránya kókusz?

Tegnap kitaláltam, el is készítettem, mára pedig össze is értek az ízek benne!


Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:

/A piskótához 2 lap lesz ebbõl a mennyiségbõl/

4 db tojás fehérje

20 dkg darált dió

5 dkg szezámliszt

6 ek. eritrit

1 csipet szódabikarbóna

1 csipet só

A tojásfehérjébõl az eritritbõl, és a csipet sóból kemény habot verünk, egy másik tálba elkeverjük csomómentesre az õrölt diót a szezámot és a szódabikarbónát. Majd széles mozdulatokkal belekeverjük a száraz hozzávalókat a fehérjehabba, vigyázva, hogy csak a szükséges mértékben törjük össze a habot!

Elõmelegítjük a sütõt alsó-felsõ sütéssel 180 °C-ra, és sütõpapírral kibélelünk két tepsit. Az egyikre ráhelyezzük a 24 cm-es tortakarikát, ebbe a keretbe beleöntjük a massza egyik felét, megütögetjük kicsit a tepsit, hogy teljesen egyenletes terüljön szét, majd óvatosan levesszük a karikát, és ugyanígy járunk el a másik tepsinél is. 12-15 perc alatt süssük készre, rácson hagyjuk kihûlni!

Valahogy ígyValahogy így


/A krémhez/

4 dl diótej

4 db tojássárgája

10 dkg eritrit

2 alma lereszelve

5 dkg kókuszolaj

2 tk útifû maghéj liszt (ez a termék új barátom, olcsóbb és kiadósabb, mivel sokkal kevesebb kell belõle)

1 nagy kk fahéj

1 kk vanília kivonat

A tejet felmelegítjük, a vaníliával,de ne forraljuk fel! Amíg melegszik, addig a tojások sárgáját és az eritiritet fehéredésig keverjük, a lábast levesszük a tûzhelyrõl a tejbe belekeverjük a tojás krémet és mehet bele az útifû maghéj liszt is, habverõvel egynemûre keverjük, hozzátesszük a puha kókuszolajat és a reszelt almát is, majd kevergetve hûtjük tovább. Hamar elkezd szilárdulni, de mindenképp rakjuk hûtõbe és várjuk meg amíg teljesen kihûl, addig ne töltsük be a lapokat!!!

Na most már, hogy minden kihûlt következhet a torta összeállítása: Egy szép tortatálra tegyük fel az egyik lapot és rakjuk köré a tortakarikát terítsük el rajta a krém 2/3-t, takarjuk be a másik lappal. Vegyük le róla óvatosan a karikát és a maradék 1/3-nyi krémmel vonjuk be a torta oldalát és a tetejét is.

A tetejére gõz felett olvasszunk meg 5 dkg 74% étcsokoládét és kenjük el a torta közepén egyenletesen a torta karimáját és oldalát pedig szórjuk meg egy marék durvára darált dióval. Nálunk egy éjszakát állt, másnap vágtuk fel, és hogy ne csak amolyan hétköznapi torta legyen, elõléptettük és kineveztük névnapi tortának ;-)


Csoki hullámok nyam, nyam, nyam :-)Csoki hullámok nyam, nyam, nyam :-)



A krém színét a diótejnek és az almának köszönheti.A krém színét a diótejnek és az almának köszönheti.



Isten éltesse a Tamásokat!Isten éltesse a Tamásokat!











Hasonló bejegyzések:




Céklakréml
Együk egészségesre magunkat céklával-narancsos fahéjas sült céklakrémleves



Tojás nélküli kókuszkrémes-málna torta


Egy falat???
Meggyes-csokis mandula torta, ahogy Levi készíti




Folytats a blogon ... otletvar.cafeblog.hu/2014/03/05/almas...

sponsored links

Keres?s