Alm?s linzertorta borkr?mmel, t?li f?szerekkel

2023-11-20

sponsored links

...avagy s?tem?nybe z?rt forralt bor

 


 
Ezt az egyszer?, de mutat?s s?tit m?r harmadj?ra s?t?m, annyira ?zlik nek?nk. Igaz, els?re van?liakr?mmel k?sz?tettem, de ?gy ?reztem, illene hozz? a feh?rborb?l f?z?tt kr?m is. Nem l?ttem mell?, a bor fanyars?ga kellemesen ellens?lyozza az alma ?dess?g?t. A t?lies karakter? f?szerekt?l csak ?gy illatozott az eg?sz h?z! Melenget? ?szi-t?li desszert ez, a maga egyszer?s?g?ben t?k?letes ? Anya szerint is, aki ezt a tort?t rendelte t?lem a sz?linapj?ra, ami ?pp ma van.
?


Hozz?val?k 24 cm-es s?t?form?hoz:

a t?szt?hoz:
23 dkg finomliszt
13 dkg vaj
9 dkg krist?lycukor
1 toj?s
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja
egy csipet s?
? mk. s?t?por

a borkr?mhez:
2 dl tej
1,5 dl sz?raz vagy f?l?des feh?rbor (esetleg alm?s cider vagy almal?; ?n Cserszegi f?szeres feh?rbort haszn?ltam)
2 toj?ss?rg?ja
6 dkg cukor
2,5 dkg ?tkez?si kukoricakem?ny?t?
1 tk. van?lia paszta vagy 1 van?liar?d kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja

az almat?ltel?khez:
4 alma (Golden a legjobb, de lehet valamilyen savanyk?s alm?val vegyesen is)
2 csapott ek. finom?tatlan n?dcukor
1 csapott tk. ?r?lt fah?j
1 mk. ?r?lt gy?mb?r
? mk. ?r?lt szegf?szeg
k?shegynyi ?r?lt szerecsendi?
? citrom leve
1 ek. zsemle- vagy kekszmorzsa

elk?sz?t?s:
  1. A t?szt?hoz a cukorral, s?val, s?t?porral, reszelt citromh?jjal vegy?tett lisztet elmorzsoljuk a felkock?zott, hideg vajjal, ?s a toj?st is hozz?adva, gyors mozdulatokkal sima fel?let? t?szt?v? gy?rjuk.
  2. A t?szt?t enyh?n lisztezett munkalapon r?gt?n kiny?jtjuk, kib?lelj?k vele a piteform?t, ?s az alj?t vill?val k?rk?r?sen megszurk?ljuk. Nejlonzacsk?ba h?zva 1 ?r?ra h?t?be tessz?k. (Akinek ?gy szimpatikusabb, el?bb h?tse le a t?szt?t, majd gy?rja ?t kicsit, ?s ut?na ny?jtsa ki.)
  3. A borkr?mhez a kem?ny?t?t a cukorral l?basba sz?rjuk, hozz?adjuk a toj?ss?rg?kat, a van?liapaszt?t, ?s a bort fokozatosan adagolva hozz?, csom?mentesre keverj?k.
  4. Belereszelj?k a citromh?jat, ?s ?lland? kever?s mellett, v?kony sug?rban hozz?csorgatjuk a felhev?tett tejet. Kis l?ngon, folyamatosan kevergetve, l?gy kr?mm? f?zz?k. Folpackkal letakarva, teljesen kih?tj?k.
  5. Az alm?kat megh?mozzuk, n?gyfel? v?gjuk, ?s a magh?zat kivessz?k. Mindegyik darabot tov?bbi 3-3 cikkre szelj?k (?gy alm?nk?nt 12 cikket kapunk). T?lba tessz?k, meglocsoljuk a citroml?vel, ?s alaposan ?tforgatjuk.
  6. A t?szt?t behintj?k morzs?val, ?s ?vatosan r?sim?tjuk az el?z?leg alaposan ?tkevert kr?met. K?v?l k?rk?r?sen, bel?l pedig tetsz?s szerint elrendezz?k rajta az almacikkeket, ?s megsz?rjuk a f?szeres cukorral.
  7. El?meleg?tett s?t?ben megs?tj?k, m?g forr?n ki?gyeskedj?k a kivehet? alj? piteform?b?l, ?s tortar?csra t?ve hagyjuk teljesen kih?lni.
s?t?si h?fok: 180?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 35-40 perc

Megjegyz?s:

A dekor?l?st?l f?gg?en m?g t?bb vagy ak?r kevesebb alm?ra lehet sz?ks?g?nk. Az eny?mek kb. 120 grammosak voltak.

 



 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/11/almas...

sponsored links

Keres?s