Algyõi Halászcsárda - Kóstoló a Gault&Millau ítészei nyomában

2014-01-06

sponsored links

A halászcsárda alkonyatkor


 A nem olyan régen megjelent Gailt&Millau kalauz véleménye szép kis dél - alföldi halászlé ramazurit szült.  Pro és kontra érveket hallhattunk csárdatulajdonosoktól és Molnár. B. Tamástól, hazánk nagy gasztronómusától. Hetekig cikkezett a regionális sajtó és végre - ha most éppen talán talmi negatívum miatt- a Dél-Alföld gasztronómiájára figyelt az egész ország. 

Egyetlen csárda mutatott példát a többinek. Ez az Algyõi Halászcsárda volt. Fejet hajtott Barta László csárdagazda és elismerte, hogy szorul némi ráncfelvarrásra a hely és a konyha. A Facebook segítségével nyomon követhettem, hogy elindultak a változás útján és nem szégyelltek kutatni és tanulni. Többek között ezért tettem le a voksomat emellett a halászcsárda mellett és egy kellemes estebédet szenteltem neki. Kíváncsi voltam, hogy mi nem tetszett az ítészeknek. 

SZÖGEZZÜNK LE VALAMIT! 
Ha egy magyar csárdát felkeresünk ne várjunk semmiféle fine diningot. Nem ezért megyünk oda. Aki ezt keresi házszámot tévesztett. Ízletes, házias jellegû fogásokat várunk el testes borokkal megöntözve. Ha még némi muzsika is dukál a finom étek mellé, akkor már repülhetünk is vissza az idõben. Egészen Rózsa Sándorig, aki kicsapta a csárda ajtaját és az egyik poros kis sarokban a kecskelábas asztal mellett fogyasztotta el betevõ ételét és néhány kupica borát, két menekülés között. Az igények érthetõen az egekig szöktek mára, így egy alföldi csárdától is teljesen mást várnak el az emberek.

De nem szaporítom a szót. Elmesélem az én tapasztalataimat. Elõrebocsátom, hogy kevésbé drámai a helyzet, mint amekkora botrány kerekedett belõle.
A 47-es út mellett több, mint 15 éve vezeti Barta László a csárdát. Azt a takaros kis házikót, mely már a két világháború között is halászcsárdaként üzemelt.

Érkezés, parkolás. Asztalt nem foglaltunk, de kaptunk egy csendes kis asztalt. Szép számmal ültek bent hétköznap délután is vendégek. És a legszebb, hogy folyamatosan cserélõdtek az éhesebbnél éhesebb társaságok. Tehát jó elõjelnek tûnt. Akár belföldön, akár külföldön mindig azt vizsgálom egy vendéglátóhelynél, hogy minél több környékbeli legyen ott. Akkor már nem fõzhetnek olyan rosszul. 

A pincér jött, kaptuk az étlapot és választhattunk. Én konkrét elképzeléssel futottam neki a tesztnek. Nem bántam meg. 


Elõételként haltepertõt kértünk  lencsés lilahagyma salátával. A tepertõ (vagy ahogyan felénk nevezik töpörtõ) ropogós, forró és friss volt. Emellett inkább húsos, mint zsíros falatok vártak ránk. Kellõen fûszeres és ízletes nyitánya egy étkezésnek. Egy adag két személyre bõségesen elegendõ. Kihagyhatatlan!


Majd szegedi filézett pontyhalászlevet kértünk. A fotó már menet közben készül. Kint süvített a szél és a forró leves, elõre leszelt csípõs paprikával és vastag héjú hagyományos kenyérrel szívet-lelket melengetõ volt.  Átpasszírozott hallal sûrítették, jó szegedi szokáshoz híven a levest. Egy bajainak mást jelent a halászlé, mint nekünk Dél-Alföldön élõknek. Nekem ez a típus az etalon jó sok ikrával és hússal megtûzdelve. 
Valóban friss, filézett hal került a csészébe. Szálkával nem is találkoztunk. A hal és a leves aránya teljesen rendben volt. Egy cseppet pikánsan csípõs ízeket lehetett érezni kanalazás közben. A lé sûrû volt, a színe kellõen piros. Egyszerûen jó volt. A családi változatunkat nem tudta lepipálni, de bocsásson meg a világ. Ez egy csárda, ahol nem a családtagok ismerõs ízlését kell figyelembe venni. Rendben volt no :-) 


Levezetésképpen egy jókora adag vegyes haltál került az asztalra és két szép palacsinta.  Fecóm ízlését tökéletesen eltalálták különféle sült halak egyvelegével. Bevallom én is ettem mindegyikbõl. Ismét csak azt tudom mondani, hogy friss, utóíz nélküli halhús került az asztalra. 
Semmi cicoma, pusztán a finom házias jellegû étel várja az éhes vendégeket. Puccos ételért máshol kopogtatok, itt a hagyományos tökéletes ízeket nem cserélném el semmi pénzért sem.

Laikus szemmel ráncfelvarrásra szorul: 
Nem kell olyan sok zsírt használni! Egy falattal kevesebb és minden tökéletes.
Pincérek segítõkészek, de a maguk egyszerû stílusa változtatást igényel. Többen jelezték már. Érdemes lenne figyelembe venni. Viszont a kiszolgálás gördülékeny volt.
A hely egy kis szépészeti beavatkozást kíván. Le kell vetkõzni a múlt rendszer stílusát.
6750 Algyõ, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf
6750 Algyõ, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf

Íme az én kedvenc receptem. A szaftból egy kicsit sok jutott a tányérra, de mit sem vont le az ízek végjátékából. Imádtam. A Magyar Konyha egy régebbi számában készült a méltán híres csárdáról egy kis cikk néhány recepttel kiegészítve. Innen származik ez is. Ajánlom figyelmetekbe! Mindenképpen érdemes elkészíteni. 
6750 Algyõ, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf

Algyõi halas palacsinta

Az Algyõi Halászcsárda receptje 4 fõ részére. 

Palacsinta:
  • 16 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • kevés szódavíz
  • 1 csípet só

 Paprikás:

  • 40 dkg pontyfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek mangalicazsír
  • 2-3 ek tejszín
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 dl kész halászlé
  • 1 ek õrölt paprika
  • só, bors



ELKÉSZÍTÉSE:
Sós palacsintákat sütünk. Pörköltalapot készítünk, felöntjük halászlével, majd addig fõzzük, míg a hagyma puha nem lesz. Ekkor belefõzzük a pontyfiléket (8-10 perc).Ha kész, fele tejföllel, fele tejszínnel dúsítjuk, majd szûrõkanállal kivesszük belõle a halkockákat, és villával apróra törjük (darabos legyen, ne pépes).Ha kell, utánaízesítjük. A visszamaradt szaftot tejszínnel leturmixoljuk. A palacsintákat betöltjük az összetört halpaprikással, majd a tejszínes szafttal áthúzzuk. Kis piros lábasban tálaljuk.
Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/algyoi-halas-palacsinta


Elérhetõség: 

Vásárhelyi út 53.
Algyõ
Csongrád
6750
HU

Telefon: + 36 62 267 020, + 36 62 267 383

http://www.algyoihalaszcsarda.hu

Információ: Nyitva tartás:
H-V: 10:00-22:00
- See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/kapcsolat/munkatarsak/barta-laszlo.html#sthash.p8igXdP0.dpuf
Cím: 6750 Algyõ Vásárhelyi út 53. 
Telefonszám: 06 62 267 020 vagy 267-383
Nyitva: Hétfõtõl vasárnapig 10-22 óra között
Parkolás ingyenes a csárda parkolójában

Könnyen megközelíthetõ a 47-es útról Algyõ felé fordulva a cukrászda mögött már láthatjuk is a csárdát.

Fizetési lehetõségek terén nagyon rugalmasak. Többféle SZÉP kártyát, bankkártyát, utalványt elfogadnak a készpénz mellett. 

Átlagár: 2 fõre komplett étkezés kb. 8 000 Ft

Összegzés: Ha igazán finom halételeket szeretnénk enni hagyományos, tartalmas, magyaros körítésben akkor itt a helyünk. Nagyon jól éreztük magunkat és csak ajánlani tudom ezt a helyet az apró észrevételek mellett is. Bízom benne, hogy mihamarabb korrigálásra kerül az a néhány megoldandó probléma és még ennél is tökéletesebb lesz a betérõ vendégek számára mind az étel, mind pedig a hely.










Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/01/algy...

sponsored links

Keres?s