Alacsony Ch-tartalmú ételek; Harc a cukorbetegség ellen

2014-05-13

sponsored links

cukorbetegségHalász Mária kérdése:
Kedves Márta! Én teljesen elégedett vagyok az általad feltett recept gyûjteménnyel, véleményem szerint minden megtalálható, igen nagy a választék. Igazából engem az alacsony ch tartalmú ételek érdekelnének a legjobban, mert gondjaim voltak a cukorháztartásommal, amire igen oda kell figyelnem a mai napig. Tehát igazából, e témakörben érdekelne a legjobban, ha már feltetted a kérdést nekünk, kis paleo -csapatnak:) Hálásan köszönöm, üdvözlettel.
Válaszom:
Jómagam már gyógyultnak mondhatom magamat a cukorbetegséget illetõen. Valójában a hagyományos mértéktelen étkezés okozta kövérség lehet a cukorbetegség egyik háttere. Ugyanakkor ismerek olyan genetikailag sovány hölgyet, aki messze nem túlsúlyos – sõt, mégis a cukorháztartásával komoly problémák vannak. Neki hiába javasoltam a paleo étkezésre való áttérést, a válasza az volt, hogy õ a búza kenyérrõl, a krumpliról és a rizsrõl, továbbá a tejrõl képtelen lemondani.
Az anyagcsere-betegségem miatt – enyhén szólva – nem tartozom a szilfidek táborába, mégis még anno a brutális (25 kg-mal) több túlsúlyommal is sikerült a cukorgyógyszerektõl megszabadulnom -, és mindez orvosi tudomásulvétellel :-D
Az étkezésemet tehát mind a mai napig a cukorháztartás egyensúlya miatt alapvetõen a következõ összetevõkbõl állítom össze:
  1. Húsok – háztáji csirke, minõségi halak, arányában kevesebb vörös hús (marha, sertés), garantáltan adalékmentes húskészítmények (párizsi, virsli, májkrém, sonka stb.)
  2. A zsíroknak gyakorlatilag nulla szénhidrát tartalmuk, így pl., ha nagyon éhes vagyok, akkor egy szelet szalonna a legjobb az éhség csillapítására.
  3. Zöldségek (nem számolok Ch-értéket, de naponta 1-2 dl-nél többet nem fogyasztok!) – elsõsorban fõve: paleo fõzelékek, levesek formájában.
  4. Eszem salátákat is, de azokból elsõsorban a kisebb cukor tartalmú (pl. nem sárgarépa) salátákat részesítem elõnyben; az alulmûködõ pajzsmirigyeseknél a káposzta, a keresztesvirágúak csak fõve ajánlottak. Magammal azért nem vagyok már olyan szigorú, mert nálam egy lezajlott pajzsmirigy sorvadás ment végbe :-(
  5. Nyers gyümölcs – egész télen graepfruit, pomelo, citrom, kevés mandarin és narancs; nyáron a gyümölcsökbõl alig ehetek, maximum pl. egy-egy szem gyümölcsöt jégkrémmé “konvertálom” és ennek a cukortartalma a nullához igen közeli szám lesz.
  6. Édességként leginkább a felvert tojáshab – pl. citromosan, kakaósan – jöhet számításba. Ezt többek között azért is szeretem, mert a tojás emésztéséhez a szervezetnek sok energiára van szüksége, és eltelít.
  7. A NoCarb Noodle-nak 0 Ch-tartalma van, ha már nagyon vágysz valamilyen tésztafélére
  8. Magtejeket, süteményeket, paleo kenyeret a kóstolás szintjén fogyasztok. Van viszont közönségem – a férjem, a fiam és barátnõje személyében :-D (A tehéntejnek nagy az inzulin-válasza – jó, hogy nem is paleo!)
http://paleovital.hu/?p=255 Húsleves pipihúsból
http://paleovital.hu/?p=11957 Habvarázs nyers tojásból
http://paleovital.hu/?p=12826 Eper sorbet (nyalóka)
http://paleovital.hu/?p=12895 Sorbet nyalóka – citromos
A cukorbetegség elleni harcnak a másik záloga a mozgás. Mint “bukott cukros” :-D – reggelente még mérek 6.5 körüli értéket, de ettõl nem kell nekem bepánikolni. A napközben végzett mozgás  (gyaloglás, úszás, zumba) hatására 5.4, 5.2, sõt 5.0-re is lemegy a cukrom. A teljesen egészségeseknek a 2.0 – 4.0 körüli cukor értékre kell törekedniük.

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=22668

sponsored links

Keres?s