A végén minden rendben lesz

2012-12-30

sponsored links


Elég régóta kísérletezem azzal, hogy egy tisztességes narancslekvárt készítsek. Mert ne tévedjünk, az igazi angol narancslekvár nem édes a meglehetõsen sok cukor ellenére sem, hanem kesernyés.
Ami ugye azért nem olyan egyszerû, mert nálunk nem kapni az erre alkalmas Sevilla narancsot. Amely narancs egyáltalán nem finom, nem édes, önmagában étkezésre gyakorlatilag teljességgel alkalmatlan, ezért is fõznek belõle lekvárt. És amitõl olyan jó kesernyés lesz a produktum. Egyébként nem értem, nálunk miért nem kapni, tipikus magyar narancs lenne: kicsit kicsi, kicsit savanyú...
Így tehát, ha azt szeretnénk, hogy igazi angol ízû narancslekvárunk legyen, kénytelenek vagyunk trükkökhöz folyamodni. Egyfelõl érdemes kissé savanyú, megenni nem olyan jó narancsot beszerezni. Legyen vékony héja, legyen sok leve. Ez a három kritérium máris megnehezítette a dolgunkat. A legtöbb helyen vastag héjú és édes narancsot árulnak, a lédússág még hagyján.
Aztán ott van a probléma, hogy mitõl lesz tényleg kesernyés a lekvárunk. Nyilván valami alapból keserûtõl, mert az nem lesz elég, ha belefõzzük a sárga héj alatti fehér részt is külön összegyûjtve és muszlinba kötve. Ezt a módszert már kipróbáltam, nem kielégítõ az eredmény szempontjából.
A citrom fehér része kesernyés, de mégsem eléggé. Oké, adunk hozzá lime-ot is. Még mindig nem elég.
Szóval grépfrút. Amitõl aztán persze már rég nem narancslekvárunk lesz, hanem ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Makkakonyha/~...

sponsored links

Keres?s