A ?tökéletes? projekt a csajos délutánokra?

2014-05-11

sponsored links

A csajos délután folytatásaként, még egy jó nagyot lakmározhatunk is?

Érdemes kipróbálni?, hisz gyorsan elkészül?, akik most kezdik bontogatni a kis szárnyaikat a gasztronómia terén, azoknak is bátran ajánlom, a siker tuti nem marad el?:) arról nem is beszélve, hogy egészséges? és isteni finom? Szóval te is nyûgözd le a barátnõidet?:)

- Mi az, amikor a hamburger mosolyog?

- ???

- Kaján vigyor! :)



Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger1Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger:

Hozzávalók:

Hús fûszerezése:

? kg sertésdarált hús ? 4 szelet hamburger hús süthetõ belõle

1 egész tojás

2 gerezd fokhagyma ? reszelve

2 zöldhagyma ? reszelve

2 tk keleties fûszerkeverék

2 tk jamaikai fûszerkeverék

*só





egy csipet szecsuani bors vagy fekete õrölt bors

1 csipet chili pehely

kókuszolaj vagy olaj

4 szeletelt cheddar sajt

2 amerikai hamburger zsömle ? pirítva

Zöldségek:

Hozzávalók:

Vékonyan szeletelve?

1 paradicsom

jég saláta

1 kisebb lila hagyma

? kígyó uborka

? paprika

1 zöldhagyma

Hamburgerszósz:

Hozzávalók:

6 tk majonéz

2 tk ketchup

1 db kisebb kovászos uborka - apróra vágva

? lilahagyma ? apróra vágva

só - ízlés szerint

bors - ízlés szerint

3 tk méz

2 szelet ecetes üveges jalapeno paprika ? és 2 tk a levébõl

Díszítés: zöldhagyma karikák, és szezámmag

Elkészítés:

A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévõkkel fûszerezzük.  Ha készen vagyunk, tegyük a hûtõbe minimum fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.

Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre.

Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger2

Készítsük el a hamburger szószt. A fenti hozzávalókat egy aprítóba tesszük, és jól krémesre összekeverjük. A lényeg, hogy mindent elõkészítsünk, és a végére csak a hús sütése maradjon.

A húst vegyük ki a hûtõbõl, vizes kézzel formázzunk, kerek gombolókat, és lapítsuk el húspogácsa szerûre, kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett. A húspogácsa közepe egy kicsit laposabb legyen, mint a széle, akkor szép egyenletesre sülnek majd. Tegyük egy tányérra és tegyük félre.

Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger3

Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyõbe vagy akár szabad tûzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyõben sütött hús is hasonló, füstös ízû lesz, mintha szabad tûzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyõ is megteszi.

Mielõtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés elõtt sózzuk meg/vagy sütés után, viszont daráljunk rá friss õrölt szecsuani borst mindenképpen, és öntsünk rá egy pár csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez. Ha elég forró a serpenyõ, akkor a fûszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erõs lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függõen, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.

Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger4

Amíg sül a hús, vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyõbe. Akár vastagabb típusú pirítós sütõben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elõ: a zsömle alját kenjük meg a hamburger szósszal, erre tegyük a felszeletelt salátát, a sajtot, rá a forró kisült sajtos hamburger húst, lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, zöldhagyma és megint hamburger szószt kanalazzunk rá.

Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger6

* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, illetve a hamburger szósznál, helyettesíthetjük a majonézt, tejföllel, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, akár vacsorára is? Díszítésként, zölhagyma karikákkal és szezámmaggal szórjuk meg.



*só - ízlés szerint, akinek szükséges ? szerintem nem kell sózni, mert a fûszer is tartalmazz némi sót, viszont akinek szüksége van rá, majd csak sütés elõtt sózza, vagy inkább utána, az még jobb. Ha összekeverésnél megsóznánk a húst, akkor sütésnél kiszáradna, és nem lenne szaftos.

Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger5

Érdekesség:

Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az elsõ Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezõjüket, mely a Weber?s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezûleg gyártottak, a  steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az elsõ hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemrõl gázosra építették át.


1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsõként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végzõdés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták õket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.

1842-ben bukkant fel elõször a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyvben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.

Forrás: ? és továbi érdekesség, ha még olvasnátok róla (-:

http://habmburger.blog.hu/2008/10/10/a_hamburger_eredete

Jó étvágyat!

Klarissza





Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s