A tartósitószer mentes kamrakészlet

2014-08-11

sponsored links

Akik szokták olvasni a bejegyzéseimet, tudják, hogy igyekszem minél kevesebb vegyszert használni a konyhámban. Ilyen például a tartósitószer, illetve a befõzõ cukor is. A tartósitásnak van olyan módja, amivel megõrizhetjük a gyümölcsök, zöldségek frissességét a fent emlitett kemikáliák nélkül is, s nem romlanak meg télig/télen sem.
Nemrég egy kedves barátnõm hozta fel - indokolva a befõzõ cukor használatát -, hogy igy hamarabb lesz sûrû. Ja kérem... A jó munkához idõ kell. Ahogy az egészséges ételhez is.


Lekvárok közül kettõt - eper , valamint csokoládés meggylekvár cukorbeteg verziója- olvashattak már nálam, most pedig megtaláltam a tartósitószermentes savanyúság receptjét is. Vagyis, valójában találtam két csodás receptet, amit felhasználtam. Itt a recept - Mézeskalács konyhától - és az elkészités leirása, de azért alább is megosztom, hogy ne kelljen az Olvasónak ide-oda klikkelgetnie.

Tartósitószer mentes felöntõlé készitése:

1 l víz
1 tk szemes fekete bors
1 tk mustármag
1/2 tk koriandermag
1 tk köménymag
1 db babérlevél
3 dkg só
15 dkg cukor
1,3 dl 20%-os vagy 2,6 dl 10 %-os ecet
Üvegenként egy 10 cm-es kaporszár(elhagyható)

Az ecet kivételével mindent felforraltam, majd miután kihûlt, beletettem az ecetet. Az üvegekbe bármit tehetünk, amit savanyitani szeretnénk. Én egyik alkalommal karfiolt, csillagtököt, sárgarépát, paprikát, zöldparadicsomot és uborkát használtam, másodszorra pedig uborkát, paprikát, paradicsomot és hagymát.


Az üvegekbe jó szorosan helyeztem a zöldségeket, majd felötöttem a lével. Fél óra után megnéztem, ha csökkent a folyadék szintje, utántöltöttem, majd fólia és tetõ került rá, jó szorosan. Az üvegeket újságpapirba csomagoltam (a kép még az elõtt készült), majd egy nagy lábasba helyeztem õket, s annyi vizet öntöttem közéjük, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Gyöngyözõ vizben 40 percig dunsztoltam, majd a vizben hagytam kihûlni a savanyúságokat. A lábas alá érdemes platnit helyezni, hogy egyenletesebb legyen a hõelosztás.

Eltel 3 hét és még rendben vannak. Egy vödröt is megtöltöttem karfiollal, azt megkóstoltuk, finom, maradok ennél a receptnél. Próbálják ki!






Folytats a blogon ... belvarosikonyha.blogspot.com/2014/08/...

sponsored links

Keres?s