A szabolcsi töltött káposzta unokatestvére
sponsored links
Learatta reggel az uram a tormaleveleket, mert megígértem neki, hogy csomagolok bele húsgombócokat és megfõzöm paradicsompürében. Meg is tettem.
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált hús (én pulykából csináltam)
- 10 dkg barnarizs, félig megfõzve (ha fehérbõl készülne, nem fõzném meg elõre)
- 1-2 fej vöröshagyma
- 0,5 dl-nyi olívaolaj (zsiradék, ami kéznél van)
- 4 cikk összezúzott fokhagyma
- kevés fûszer paprika
- õrölt bors
- só
- paradicsompüré vagy paradicsom ivólé
- 15 tormalevél (nagyságtól függ)
- 12 dl paradicsom püré (ez most bolti, dobozos volt)
A hagymát felaprítom, pici sóval olajban megpárolom, és hûlni hagyom.
Egy nagyobb fazékban vizet forralok, amikor felfõtt megsózom és beleteszem a tormaleveleket, addig hagyom benne, amíg a levelek fõere könnyen hajlítható lesz. Ez mindössze 1-2 perc. Ezután ezeket le-, illetve kivágom. Nem kell félni, ha kettéválik a levél, lehet "szabni-varrni", kisdarabokból is össze lehet rakni úgy, hogy a húsgombócokat bele lehessen csomagolni.
Mire a levelekkel elkészülök, meghûl a párolt hagyma annyira, hogy a darálthúst hozzá lehet adni. Összekeverem a rizzsel és a fûszerekkel, majd kigombócozom, és mint a töltött káposztát, becsomagolom a tormalevelekbe.
Ezek akkor elegánsak, ha nagyon aprók, és inkább háromszöget formázó a kerületük, de én lusta vagyok és kényelmes, nem formázom túl gondosan, az uram meg azt mondja, jóvanazúgyis, tehát, a mieink egyáltalán nem csinosak.
A kivágott ereket nem dobom ki, hanem kirakom vele az fõzõedény alját azért, hogy a ráfektetettt töltelékek így biztosan nem ragadnak le fõzés közben.
Belerakom a töltelékeket szép sorban a fazékba, felöntöm kevés vízzel hígított (csak épp annyt öntök hozzá, hogy kényelmesen befolyjon a töltelékek közé) paradicsompürével, amit elõtte megsózok.
Lefedem, és kb. 1 óra alatt száp lassan megfõzöm.
Belerakom a töltelékeket szép sorban a fazékba, felöntöm kevés vízzel hígított (csak épp annyt öntök hozzá, hogy kényelmesen befolyjon a töltelékek közé) paradicsompürével, amit elõtte megsózok.
Lefedem, és kb. 1 óra alatt száp lassan megfõzöm.