A sajtok világa

2014-06-06

sponsored links


Ismeritek a sajt legendáját?




Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra  lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.
Magyarországon a sajtból készült ételek ásza hosszú ideig a rántott sajt volt.Késõbb aztán a meleg elõétel kategóriából kiszakadva rendkívül gazdagon és változatosan készítették el és készítik máig. (wiki)

Melyik sajtot válasszam?


Lágy Sajtok



Camembert (és a brie): penésszel borított, íze és állaga az érettségétõl függ, frissen enyhe és rugalmas, éretten erõsen aromás és szinte folyós ? szendvicsekre, mártásokba és rántva is kitûnõ.
Pálpusztai: sós, érettségétõl függõ erõs aromával ? szendvicsekhez kiváló, óvatosan adjuk a vendégeknek, inkább érdeklõdjük meg szeretik e.
Feta: kecske-, illetve juhtejbõl, vagy ezek keverékébõl készült, sós, savanykás (sós lében tárolandó) ? salátákhoz kitûnõ.
Kvargli: (pogácsasajt) mérsékelten zsíros, sós, az érettségétõl függõ markáns aromával ? hidegkonyhai csemege, de vigyázzunk vele, mert nem mindenki szereti.


Félkemény, Félpuha, Vágható Sajtok



Trappista: savanykás, enyhén sós ? hideg és meleg ételekhez, illetve kirántásra, sütésre is alkalmas.
Óvári: félzsíros, enyhén sós, savanykás ? hideg ételekhez és tésztákba, valamint kirántva egyaránt jó; parenyica: eredetileg juhtejbõl készült, szálas szerkezetû, enyhén füstölt ? szendvicsekhez, hideg ételekhez illik.
Edámi: enyhén sós és savanykás ?  szendvicsekre való, de tésztákba és kirántásra is használható.
Gouda: enyhén sós és savanykás ? meleg és hideg ételekhez egyaránt használják.
Illmici: enyhén savanykás ? fõleg szendvicsekhez használják.
Rokfort-félék (roquefort, márvány, gorgonzola, stilton, blue): kék vagy zöldes penészerezetes, kissé csípõs, enyhén sós, jellegzetesen markáns ízû ? salátákhoz, mártáshoz, illetve vajjal szendvicskrémmé keverve a legnépszerûbb
Vajsajt : enyhén savanykás ? hideg és meleg ételekhez egyaránt kitûnõ


Kemény Sajtok



Cheddar: zsíros, enyhén savanykás ? meleg ételekbe, szendvicsre egyaránt jó, különösen hasznos a fondübe.
Parmezán: nagyon aromás, kissé csípõs, inkább csak reszelhetõ ? levesekbe, tésztákhoz, salátákhoz és általában fûszerezésre kiváló.
Gruyére: az ementálihoz hasonló, lyukacsos, zsíros, aromás, ? mártásokhoz, fondükhöz, tésztára, rizsekhez, levesbe, meleg ételekbe, vagy nyersen ugyancsak használható.
Provolone: szálas szerkezetû, zsíros ? ha fiatal, hideg ételekbe, ha érett inkább reszelve alkalmazzák
Sbrinz: zsíros, fûszeres, a paremezánhoz hasonlítható, fiatalon gyalulják, késõbb csak reszelhetõ, jól olvad ? a legkülönfélébb ételek fûszerezésére alkalmas
Ementáli (magyar változatban: Pannónia): lyukacsos, enyhén édeskés-diós ízû ? tésztába, szendvicsekre, mártásokba egyaránt jó.
Kaskaval: eredetileg juhtejbõl készült (de már gyakran tehéntejet is adnak hozzá) ? különösen szendvicsekhez, salátákhoz való.

Friss Sajtok



Mascarpone: A desszertek közt kaphat szerepet.
Mozzarella: Pizzákhoz, zöldségekhez, salátákhoz, s általában olvasztásra használatos.
Savósajtok (ricotta, zieger, orda): Hasonlóan használhatók, mint a különféle túrók; túró, különféle hideg krémekhez, meleg ételekhez, édességekhez használható.




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/06/06/a-s...

sponsored links

Keres?s