A lencse helyes elkészítése, és fajtái

2014-01-01

sponsored links


Elsõként az egyiptomiak termesztettek lencsét, és lencsébõl készítettek ételeket fogyasztottak az õsi Görögországban is.
A középkori Európában a lencselisztbõl kenyeret sütöttek, és a szegények fehérjeforrása volt hús helyett. Ma már sokan csak Újév napján esznek lencsét, ugyanúgy ahogyan hal is sok helyen csak Karácsonykor kerül az asztalra.

A lencsébõl készülhetnek meleg és hideg ételek egyaránt. Levesek, fõzelékek, kásák, dhal, saláták, kenyerek, lepények.
Van amikor nem árt átválogatni, mindenképpen fontos megmosni, és ha beáztatjuk legalább két órára könnyebb megemészteni, és lerövidül a fõzési ideje.
A fõzés során elég sok nedvességet szív magába, ezért mindig elegendõ vízben tegyük fel, és ha szükséges idõközben adjunk hozzá forró vizet. A fõzési idõ a fajtától és a beáztatás idejétõl függõen, lefedve 20-40 perc. A lencsét, mint minden bab és borsófélét a fõzés végén kell csak megsózni.
A különbözõ lencsefajták sajátos színnel, és ízzel rendelkeznek. Például a zöld és a barna lencse díóízû, és egyben marad a fõzés során.
A vörös lencse szétfõ ezért levesek, dhalok számára nagyszerû, jól harmonizál olyan fûszerekkel, mint koriander, kurkuma, római kömény, édes kömény, chili paprika, mindezek nem csak az ízét adják meg az ételnek, hanem segítenek az emésztésben is.
A fekete kis szemû "beluga" lencse nem kívánja a sokféle fûszert mert önmagában is jellegzetes domináns íze van. Mindössze 20 perc alatt puhára fõ. A sárga lencse még gyorsabban 15 perc alatt elkészül.,ennyi elegendõ, hogy megdagadjon és püré váljon belõle.
A francia lencse fõzéskor megõrzi a formáját, de puha lesz, a salátákhoz illik legjobban.

Mielõtt kommentre ragadtatná magát a kedves olvasó, tisztáznám a helyes elkészítés fogalmát.

Nem csak a lencse, hanem  minden más alapanyag esetében ha törekszünk a megfelelõ alapanyagot választani, a hozzá illõ fûszerezést alkalmazni, ételünk nem csak finom, hanem könnyen emészthetõ is lesz - ez lenne a fõzés lényege!!!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/01/01/a_le...

sponsored links

Keres?s