A LEGJOBB VÁLASZTÁS:A SAVANYÚ KÁPOSZTA

2018-03-09

sponsored links

SAVANYÍTÁS ELÕTT


Nem tudom, ki miképpen van vele, de Én szeretem a savanyú káposztát. Akár nyersen- rendszeresen csipegetve, - megelõzési céllal - akár sültek köreteként, akár a belõle készült finom ételeket (képzeld csak magad elé a töltött káposztát, a toros káposztát, a? - a nyálelválasztásod elindult ugye neked is?)
Egy biztos: nem véletlenül szeretjük annyian. Ez az erjesztéssel tartósított ?csodaszer? megérdemli, hogy bõvebben is foglalkozzunk vele.

Az újkori szuperélelmiszer

...ÉS SAVANYÍTÁS UTÁN

A káposzta erjedésekor jótékony hatású, tejsavtermelõ baktériumok szaporodnak el, ezek gátolják a mikroorganizmusok elszaporodását és kedvezõ hatással vannak a bélflórára. Ráadásul a savanyodás közben a káposzta megõrzi magas C-vitamin tartalmát is (20 mg/100 gr). Az ízesítéséhez felhasznált fûszerek, - mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag - szintén gyógynövények, amelyek szintén pozitív hatással vannak az emésztõszervi- és a légúti betegségekre.
A tejsavbaktériumok áldásos hatása
A káposzta tejsav-tartalma már nyersen is vetekszik a joghurtéval, de a savanyítása során még a benne található cukrokból is tejsav keletkezik. A tejsav egyrészt megakadályozza a káposzta rothadását, - tartósít -, másrészt jótékonyan hat a bélrendszerre. A keletkezõ tejsav-baktériumok fõként a vastagbélben fejtik ki a hatásukat ? segítenek helyreállítani a bélflóra megbomlott egyensúlyát, ami nagyon gyakori stressz-helyzetekben, fertõzések után, vagy antibiotikum szedés után.
Rostot- rosttal
A savanyú káposzta rostokban is gazdag ? ezek a megemészthetetlen rostok gondoskodnak arról, hogy a bélrendszerben található káros anyagok kiürülhessenek.
A savanyú káposztát legelõnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni. Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását, elõsegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.
Együnk minél többet belõle, mert:
  • olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium)
  • erõsíti az immunrendszert
  • megelõzi a daganatos betegségek kialakulását (fõként a gyomor, a bélrendszer, a tüdõ, az emlõ, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit)
  • erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvezõ hatással vannak a bélflórára, helyreállítja a megbomlott egyensúlyt
  • kedvezõen hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélmûködés fenntartásában, a székrekedés megelõzésében, kezelésében
  • mustárolaj tartalma véd a fertõzésekkel szemben
  •  csekély a kalória tartalma (fogyókúrázók kedvenc alapanyaga lehet)
  • magas a rosttartalma, hamar teltségérzetet okoz
  • csökkenti a koleszterin szintet
  • gyorsítja az anyagcserét
  • vízhajtó, méregtelenítõ
  • csökkenti a reumás és a köszvényes tüneteket
  • megelõzi a gyomorfekélyt
  •   gyógyítja a vérszegénységet
  • kiváló antioxidáns
  • gyulladáscsökkentõ
  •  segíti a sebgyógyulást
  • megszünteti az idegességet
  • szabályozza a vércukrot
  • segíti a máj mûködését

 A savanyú káposzta jó fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, ízesíthetjük salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes zöldpaprikával, köménymaggal, kaporral, babérlevéllel, esetleg korianderrel, sárgarépa-kockákkal és birsalmával is.

Csak óvatosan!

Bizonyos emésztõrendszeri betegségben szenvedõknek, puffadásra hajlamos embereknek a savanyított káposzta élelmi rost- és illóolaj-tartalma okozhat panaszokat. A hagyományosan elkészített ételeknél, - például székelykáposzta, töltött káposzta - elõfordulhatnak kellemetlen tüneteket, amit legtöbbször nem is maga a savanyú káposzta, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna, füstölt oldalas okoz.


 RECEPTEK

SAVANYÚ KÁPOSZTA-SALÁTA

Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 15 dkg reszelt sajt, 5 dl kefir, olivaolaj, torma
A savanyú káposzta levét lecsorgatjuk, beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás elõtt szórjuk rá a reszelt sajtot.

KÁPOSZTÁS GULYÁS

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 3 fej vöröshagyma, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál õrölt paprika, 5 gerezd fokhagyma, kömény, 1kg savanyú káposzta, 6 dkg rizs, tejföl
A vöröshagymát felkockázzuk, és az olajban megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beletesszük az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst, ízlés szerint megsózzuk. Az egészet fedõ alatt puhára fõzzük és tejföllel bõven megöntözve tálaljuk.

KÁPOSZTÁS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 12 csirkecomb, 30 dkg füstölt tarja, 1 kg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 1 kisebb darab egész fahéj, 6 evõkanál olivaolaj,1 kg burgonya, 30 szem mélyhûtött szilva kimagozva, só
A csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük. A füstölt tarját felkockázzuk. A káposztát 0,5 liter vízzel feltesszük fõni. Beletesszük a babérlevelet, a fahéjat, a sót, a füstölt húst, és lefödve 40 percig fõzzük. A csirkecombokat sózzuk, és serpenyõben, forró olajon mind két oldalukat elõsütjük, majd beletesszük a káposztába, és további 20 percig együtt pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A körethez héjában megfõzzük a burgonyát, megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk. A csirke sütésébõl a serpenyõben visszamaradt olajon kicsit átpirítjuk. A fõzés végén a káposztára szórjuk a szilvákat, összerázzuk, és további 10 percig pároljuk.

+1 TIPP
Készítsük el rakott formában is: rétegezzünk tele egy hõálló edényt fûszeres, hirtelen átsütött darált hússal, párolt rizzsel, káposztával, öntsük nyakon egy tojássárgájával elkevert tejföllel, süssük aranybarnára a tetejét, és már tálalhatunk is.

JÓ ÉTVÁGYAT!



Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2018/03/a-leg...

sponsored links

Keres?s