A legjobb ebéd az esõs nyárban
sponsored links
Forró, francia hagymaleves krutonnal és dupla adag gruyere sajttal.
Ez a recept is Az élet ízei címû filmbõl való - számomra a portói, mint hozzávaló az egyetlen újszerû elem. Az egyik kedvenc levesem, imádom tejszínnel és anélkül is. Az a lényeg, hogy jó sok kruton legyen a tetején, még több rásült sajttal! Amilyen vicces kedvében van az idõjárás, érdemes bevásárolni hozzá, hiszen bármikor elõfordulhat, hogy néhány perc alatt õszbe fordul, és akkor jöhet a forró leves!
Hozzávalók (8 adag):
1 kg vöröshagyma, szeletelve
150 g sótlan vaj
60 g liszt
250 ml száraz fehérbor
1,5 l marha alaplé (vagy víz)
só, fehér bors
? francia baguette,szeletelve
200 g Gruyere sajt, reszelve
100 g vaj
120 ml tejszín (opcionális)
30 ml portói bor (opcionális)
1 csokor petrezselyem kettéosztva a fõzéshez és a díszítéshez
Elkészítés:
1.. Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.
2.. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra.
3. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap.
3. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg.
4. Öntsük fel a fehér borral, és keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahús levet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és fõzzük lassú tûzön 45 percig.
5. Szeleteljük fel a bagettet, és a sütõben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.
6. A bagettek egyik oldalát vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütõbe a sajt elolvadásáig,majd tegyük félre.
7. A következõ lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tûzrõl, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.
Tálalás elõtt:
Kanalazzuk a levest tûzálló tálakba. Az elõkészített,pirított,sajtos bagettszeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütõbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütõbõl kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.