A legjobb ebéd az esõs nyárban

2014-08-05

sponsored links

17.jpg

 

 

Forró, francia hagymaleves krutonnal és dupla adag gruyere sajttal.

 

 

Ez a recept is Az élet ízei címû filmbõl való - számomra a portói, mint hozzávaló az egyetlen újszerû elem. Az egyik kedvenc levesem, imádom tejszínnel és anélkül is. Az a lényeg, hogy jó sok kruton legyen a tetején, még több rásült sajttal! Amilyen vicces kedvében van az idõjárás, érdemes bevásárolni hozzá, hiszen bármikor elõfordulhat, hogy néhány perc alatt õszbe fordul, és akkor jöhet a forró leves!

 

 

Hozzávalók (8 adag):

 

1 kg  vöröshagyma, szeletelve
150 g  sótlan vaj
60 g  liszt
250 ml száraz fehérbor
1,5 l marha alaplé (vagy víz) 
só, fehér bors
? francia baguette,szeletelve 
200 g  Gruyere sajt, reszelve 
100 g vaj 
120 ml  tejszín (opcionális)
30 ml  portói bor (opcionális) 

1 csokor petrezselyem kettéosztva a fõzéshez és a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

1.. Melegítsük elõ a sütõt 200 fokra.
2.. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra.

3. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap.
3. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg.

4. Öntsük fel a fehér borral, és keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahús levet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és fõzzük lassú tûzön 45 percig.

5. Szeleteljük fel a bagettet, és a sütõben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.

6. A bagettek egyik oldalát vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütõbe a sajt elolvadásáig,majd tegyük félre.

7. A következõ lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tûzrõl, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.


Tálalás elõtt:

 

Kanalazzuk a levest tûzálló tálakba. Az elõkészített,pirított,sajtos bagettszeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütõbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütõbõl kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az elõttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier elõtti vetítésére.

FB játék itt.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/08/05/a_...

sponsored links

Keres?s