A kovász élete ? neveljünk együtt természetes kovászt!

2014-03-01

sponsored links




Nagyon sokakat ?izgat? a természetes kovász természete. Magam évek óta kutatom a természetét. Úgy érzem, már elég jól kiismertem, de mint minden ?élõlény? tartogathat meglepetéseket számunkra.

Rengetegen látogatják a természetes kovásszal kapcsolatos feljegyzéseimet, de idõrõl idõre mégis számtalan kérdés merül fel vele kapcsolatban. Képtelenség külön-külön mindig minden kérdésre válaszolni, a tapasztalatainkat minden egyes alkalommal részleteiben megosztani, így arra gondoltam, hogy elindítok egy új sorozatot, melyben napról napra tudósítok egy újonnan nevelt kovász életérõl.

Lehetõséget kínálok azoknak, akik még nem neveltek kovászt, vagy sikertelen volt egy-két próbálkozásuk, hogy neveljünk fel együtt egy adag egészséges, aktív, természetes kovászt, hogy mindenki maga tapasztalja meg lépésenként, hogy milyennek kell lennie, milyen gondozást igényel, mikor elég érett, hogy kenyeret süssünk belõle. Ezt követõen pedig azt, hogyan szaporíthatjuk, hogyan örökíthetjük át a késõbbiekre.

Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy elõször kenyérlisztbõl nevelt kovásszal próbálkozzon.

Számtalanféle kovászt neveltem már: volt, hogy 3-4 féle kovászt is neveltem egyszerre. Lehet teljes kiõrlésû és sima lisztbõl, rozslisztbõl és búzalisztbõl is bekészíteni, az eljárás teljes mértékben ugyanaz.
Magam azért álltam le a többféle kovász nevelésérõl, mert a kenyérlisztbõl nevelt kovásszal bármilyen kenyér, kalács, baguette keleszthetõ. A rozskovász már ízében befolyásolja, ha nem rozskenyeret sütünk éppen.

Ettõl függetlenül bárki, bármilyen lisztbõl próbálkozhat kovászneveléssel, mert a recept ugyanaz.
Úgyhogy teljes kiõrlésû vagy sima rozs és búzalisztbõl is ugyanígy kell viselkednie.

Évekkel ezelõtt egy Dan Lepard nevû ausztrál pékmestertõl kaptam kedvet a kovászneveléshez, az õ útmutatásait dolgoztam át a saját körülményeimhez. A körülményeken az idõjárási körülményeket, a lisztminõséget és a helyi ízlésnek megfelelõ kenyérfajtákat értem. Ez mind befolyásolhatja a végeredményt.

Ami még nagyon fontos tényezõ a kovásznevelésnél, hogy mivel itt baktériumok indítják el a folyamatokat, ezért más baktériumoknak helye nincs a kovászban, így mindenféle szennyezõdéstõl óvni kell. Tiszta üveggel és eszközökkel, megfelelõen zárható és méretû üveggel.

A hõfok is sarkalatos, 22-24 C fok az ideális hõmérséklet.  Az ettõl alacsonyabb vagy magasabb hõmérséklet, változásokat jelenthet a kovász minõségében, de nem feltétlenül. Én 33 fokban is tartottam már kovászt, de a hideget, azt kevésbé jól tûri. Ugyanakkor a kovásznevelés és kovászos kenyérsütés folyamán soha ne használjunk csaphideg víznél magasabb hõmérsékletû folyadékot!

Most elsõ körben ennyi, hamarosan jelentkezem az elsõ résszel!

Ki tart velem? Neveljünk együtt természetes kovászt! J           

Hétfõre készítsétek össze a hozzávalókat: 

Nagy befõttesüveg vagy jól zárható üveg
Görög joghurt - én Bakoma natúr görög joghurtot használok
Kenyérliszt BL 80 - én Nagyi titka lisztet használok
Mérõkanál vagy mérleg
Villa



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s