A kovász élete ? 4. nap és teljes kiõrlésû búza és rozskovász bekészítése

2014-03-05

sponsored links





Mától másféleképpen kell etetnünk a kovászt, amíg el nem éri ereje teljét. 10 nap múlva már hûtõbe tehetjük és altathatjuk a következõ sütésig.


Bízom abban, hogy mindenkinek elindult a kovásza az aktivizálódás útján. Én nem panaszkodom, így fest etetés elõtt a 4. napon a kovászom:


Negyedik napi teendõ:

4. nap. A negyedik napra láthatóan élénkül a kovász, jól mutatkoznak rajta az erjedés jelei. Habosodik, bugyborékol. Ezen a napon a villával alaposan összekeverjük a kovászt és egy másik, tiszta, zárható üvegbe átmérünk 70 g kovászt belõle. Az átmért, 70 g kovászt elõször 100 g vízzel, majd 100 g liszttel keverjük el, visszazárjuk az üveget, és ugyanazokon a körülményeken tartjuk az elkövetkezõ napokban is.

A fölös kovász, ami az eredeti üvegben maradt még erõtlen ? bár én már az 5. napon sütöttem belõle, de adtam hozzá egy csipet élesztõt is ? kifogástalan kelesztésre még alkalmatlan. Így nincs más lehetõségünk, minthogy el kell engednünk, tehát ki kell dobnunk.
A kovász fölös részét csak akkor tudjuk kifogástalanul hasznosítani, ha már elég érett lesz.


Ahogyan ígértem, bekészítettem egy adag teljes kiõrlésû búzakovászt és teljes kiõrlésû rozskovászt, õk az elsõ napon így néznek ki:



A teljes kiõrlésû búzakovászom már 3 napos és csodásan elindult, úgyhogy hajrá!

Kíváncsi vagyok, hogy hányan kezdtetek el nevelni kovászt, illetve arra, hogy melyik típusú lisztet választottátok? Ha megírjátok ide a bejegyzéshez, megköszönöm. J

Arra is kíváncsi volnék, hogy hányan készítetek be teljes kiõrlésû kovászt pluszban, erre is várom a visszajelzéseteket!

Egy biztos, a kovász nevelés sikere rajtam nem fog múlni! J

Holnap folytatjuk ? 



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s