A koriander termesztése és felhasználása

2015-02-19

sponsored links

korianderkis01_2.jpg

A koriander zöldjét vagy ellenállhatatlanul szeretjük, vagy ki nem állhatjuk, és még a szagát sem bírjuk elviselni. Hogy melyik táborhoz tartozunk, általában eldõl az elsõ találkozáskor. A szaga valóban jellegzetes lévén elnevezése a görög koris (koriannon) azaz poloska szóból származik. Mindezek ellenére az egyik univerzális összetevõje a keleti, afrikai dél amerikai, és indiai ételeknek.Az érett termései ellenben kellemes fûszeres illatúak, és még süteményekhez is adhatunk belõle. A koriander az ernyõsvirágúak családjába tartozik. Magyar nevei: kerti koriander - régen koriandrum, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, sobrák, sobra bori, zergefû, poloskapor. Magyar fajtája 25-60 cm magasra nõ, keleten ennél sokkal magasabb erõteljes fajták is ismertek, melyeknek nagyobb akár 3-6 mm közötti a termés mérete, ezt marokkói koriandernek is nevezik. A mi éghajlatunkon a lényegesen kisebb 1,5-3 mm es fajtával találkozhatunk.

A koriander hatóanyagai és hasznos tulajdonságai

A koriandernek  a zöldjét, magját és gyökerét hasznosítjuk, a gasztronómiában és a fitoterápiában.

A koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin (20mg 100 g-ban) és A vitamin (5.200 I.E. 100g-ban) forrás, ezért ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2015/02/19/a_ko...

sponsored links

Keres?s