A kályhában sült füstölt pisztrángról és elõkészítésérõl

2011-05-09

sponsored links









Többször írtam már arról, hogy Szilvásváradra rendszeresen kirándulunk a családdal. Nem gyõzöm elégszer népszerûsíteni Szilvásváradot, annyi kellemes élményben volt már itt részünk. Egy 17 és egy 8 éves gyerekkel már nem olyan könnyû olyan úti célt találni, ahol a család minden tagja egyformán jól érzi magát. A kirándulásaink része az is, hogy mindig hozok füstölt pisztrángot és norvég lazacot a szilvásváradi Sáfrány halfüstölõbõl. Késõbb tudtam meg, hogy ez Magyarország elsõ bejegyzett halfüstölõje.
Múlt év tavaszán újdonsággal bõvült a kínálatuk, kályhában sült füstölt pisztráng is készül hétvégénként a halfüstölõ udvarán. Azonnal megkóstoltam és teljesen elvarázsolt. Hoztam is haza egy adagot, azonnal egy könnyû haltatárra gondoltam, hogy készítek belõle. Ekkor kevertem a haltatárt füstölt lazaccal, valami fantasztikusan finom lett. Õsszel újra kirándultunk, megint csak hoztam az így készült pisztrángból, ekkor egy teljes egészében pisztrángból készült haltatárt készítettem. Ez is nagyszerûen sikerült. Nem csoda hát, hogy az idei elsõ kirándulásunk alkalmával már alig vártam, hogy hozzá jussak az alapanyaghoz.


A kályhában sült füstölt pisztráng abban különbözik a füstölt pisztrángtól, hogy a friss halat sóban megforgatják, majd a kályhában hideg, csendes bükkfa füstön füstölik körülbelül 3 órán keresztül. Így a hal tulajdonképpen a saját szaftjában, testnedveiben sül meg a hideg füstön. A nyersségét elveszíti, viszont minden sütési vagy fõzési eljárástól több tápanyagot, tápértéket tart meg, a legkevesebb veszteség éri ebbõl a szempontból az alapanyagot.
A hagyományos füstölés lényegesen tovább tart, ha jól tudom úgy két napos folyamat, melynek a végén egy intenzívebb füst mennyiséggel biztosítják a hosszabb eltarthatóságot.
A kályhában sült pisztráng fantasztikusan szaftos marad, elképesztõen ízletes és éppen csak annyi füstölt íze van, amennyi a legkellemesebb íz hatáshoz szükséges.
Frissen, melegen, helyben fogyasztva a legfinomabb. Még a halfüstölõ mester sem készített további ételeket ebbõl az alapanyagból, így úgy tûnik, hogy elõször én dolgoztam fel ezt az alapanyagot készételhez.
Szívbõl ajánlom kipróbálásra, kóstolásra, mert addig úgysem tudja senki elképzelni, amíg nem tapasztalja.
A napokban néhány további kreációt is közzé teszek, melyeket korábban készítettem. Bízom abban, hogy minél többen kedvet kapnak a kályhában sült füstölt pisztránghoz.


Néhány jó tanács a kályhában sült pisztráng elõkészítésével kapcsolatban:


A kopoltyú mögött a viaszos halbõrt a hal mindkét oldalán bemetsszük. A halbõrt óvatosan felhúzzuk a farok részig, és hosszanti irányban levágjuk. A halhús rózsaszínes árnyalatú és nagyon szaftos. A halat megfordítjuk és elvégezzük ugyanezt a mûveletet a másik oldalon is, majd éles késsel a hal fejét és a farokuszonyt eltávolítjuk.
A hátuszonytól kiindulóan filézõ késsel bemetszést ejtünk a gerinc egyik felén. A fejrésztõl a farok részig a gerinc vonalát követve lefejtjük a halhúst a hal mindkét oldalán. A hal gerincét a bordaszálkákkal együtt kiemeljük.
Az így kapott filédarabokat szálkátlanítjuk. Csipesz segítségével a halhúst a körülbelül 2 mm-es húslebenyek mentén megnyitjuk és a megbújó szálkákat csipesszel kiemeljük.




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s