A jó almás pite 3 titka - és receptje

2014-05-04

sponsored links

Igazán jó almás pitét nem nehéz csinálni, csak pár apró dologra kell odafigyelni. Almás pitével kapcsolatos tapasztalataim alapján a következõ három tulajdonság határozza meg az igazán jó almás sütiket: 

1. A töltelék elég édes és elég savanyú is kell legyen, annál rosszabb nincs, mikor az alma ízét nem is érezni benne, mert elnyomja a cukor. 
2. Az almát nem szabad agyonfõzni, akkor a legfinomabb, ha puha, de nem annyira, hogy szétmenjen, amikor megkeverjük. 
3. A tésztát nem szabad kizárólag sima lisztbõl csinálni, sokkal finomabb lesz, ha van benne egy kis korpa tartalmú liszt, vagy bármilyen teljes kiõrlésû.

És persze az alapszabály mindig a sok töltelék, kevés tészta! :) 


Hozzávalók egy közepes méretû pitéhez:
  • 30 dkg simaliszt
  • 10 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
  • 5 dkg friss élesztõ
  • 1.5 dl tej 
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg hideg vaj 
  • 1 kávéskanál õrölt szegfûszeg 
  • 1 tojás megkenni a tetejét 
  •  kb. 3 kg alma, savanykás és édesebb fajta vegyesen 
  • 2 evõkanál cukor
  • 3 evõkanál nyírfacukor 
  • másfél citrom leve és egy citrom héja
  • két marék mazsola 
  • 2 teáskanál fahéj
 
A tésztát állítsuk össze elõször, hogy amíg kel, meg tudjuk csinálni a tölteléket is. A kétféle lisztet kimérjük, belekeverjük a szegfûszeget és belemorzsoljuk a hideg vajat. Az élesztõt meleg tejben egy pici cukorral felfuttatjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A cukrot is hozzáadjuk, majd aki lusta, mint én általában, az dobja be a kenyérsütõ gépbe az egészet, az majd szépen meggyúrja. Akinek nincs, az kénytelen lesz kézzel belemászni. Ha nem elég ragacsos a tészta, langyos vizet kell hozzáadni, de a végén nem szabad, hogy ragadjon. Egy rugalmas, sima tésztát kell kapni, amit ezután félreteszünk meleg helyre megkelni. 


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük egy tiszta tálba, majd a levét kinyomkodjuk kézzel. A levét egyébként le lehet szûrni a végén, és meg lehet inni, nagyon finom! :) A kinyomkodott almát a mazsolával, citrom lével, a citrom héjjal, cukorral, nyírfacukorral együtt feltesszük alacsony lángon puhulni, néha megkeverjük. Érdemes megkóstolni, adni hozzá citromlevet vagy édesítõt, ha kell. Nem kell neki több 15 percnél, aztán hagyjuk hûlni. 


 
A tésztát kinyújtjuk, sütõpapíros tepsibe fektetjük, megtöltjük a töltelékkel és mindenféle kreatív módokon díszítjük a tésztával, csak ne felejtsük el lekenni tojással sütés elõtt. 180 fokon kell neki kb. 20-25 perc, hogy mindenhol átsüljön.

Folytats a blogon ... gastro-love.blogspot.com/2014/05/a-jo...

sponsored links

Keres?s