A húsleves

2014-01-09

sponsored links

Elég régóta fõzök húslevest, de a közelmúltig mindig csak ábrándozva figyeltem nagymamámnál és az éttermekben készülõket. Nekem soha nem lesz ilyen szép színe és soha nem lesz ilyen áttetszõ ? gondoltam. Nemrég azonban a hentesnél gyönyörû marhafarkat kaptam, vettem is belõle, aztán itthon utánaolvastam, van-e valami különleges technikája az ököruszályleves-fõzésnek. A Szellem a fazékban c. blogon találtam a nekem legjobban tetszõ leírást, ez alapján, de mégse pont így készítettem el ezt a csodát.

Merthogy számomra az volt. Életemben elõször sikerült gyönyörû halványbarna, tökéletesen áttetszõ levest fõznöm! Az íze pedig jobb volt, mint amit valaha is ettem, szerintem ez a húslevesek királynõje. Nem kell hozzá se vegeta, se leveskocka, csak a türelem, hogy képesek legyünk kivárni, míg elkészül.



Ököruszályleves

DSC_3571s

Hozzávalók 4 fõre:

1 db marhafarok (kb. 1 kg)

2 sárgarépa

2 petrezselyem-gyökér

Negyed zeller

Fél karalábé

Fej hagyma

1 paradicsom

Fél paprika

1 csokor petrezselyem

Só, egész bors

5 dkg levestészta



A marhafarkat a hentessel feldaraboltatjuk. Beletesszük egy tepsibe a répával, gyökérrel, zellerrel, karalábéval, hagymával. Forró sütõbe toljuk, a legmagasabb lángon addig sütjük, míg a zöldségek és a hús széle elkezd pirulni. Ekkor kivesszük, egy lábasba tesszük a paradicsommal, paprikával. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bõven ellepje (én 5 l-es lábasban szoktam fõzni). Felforraljuk, majd rögtön mérsékeljük a lángot. Folyamatosan leszedjük a habját, nagyjából ? óra múlva beleteszünk egy ek sót, kb. 10 szem borsot. Beledobjuk a petrezselymet is. Alacsony lángon fedõt kissé félrecsapva gyöngyöztetjük kb. 6 órát, közben ne keverjük meg, a lének kb. 2/3-ra kell csökkenni. Ha ennél több fogyna, óvatosan öntsük fel vízzel. Mikor kész elzárjuk, fél órát fedõ alatt pihentetjük. Kiemeljük a húst és a zöldségeket, a lét sûrû anyagon (pl. textilpelenka) átszûrjük.

DSC_3537ss

A tésztát külön sós vízben kifõzzük, leszûrjük. A húst a zöldséggel és a tésztával külön-külön kínáljuk a leveshez.

DSC_3575s

És az állaga másnap:

DSC_3564s


Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s