A húsgombóc mumus

2014-03-07

sponsored links

Nem tudom, honnan szedtem, de eddig még sose készítettem paradicsomos húsgombócot, mert úgy gondoltam, irtó macerás lehet. Hát, kár volt. :) Ilyen irtó egyszerû és hálás ételt már régen készítettem, még úgy is, hogy mellé lasagne is készült. Leírom, hogy hogyan készít a lusta asszony kétfélét ebédre. :)

Most kivételesen pontosan tudom, hogy az anyagköltség kb. 3600 Ft, mert nem vettem mást csak a két kajához való dolgokat a sparban:

500 g darált marhahús (bizony, volt a spárban, ezért lett lasagne is);
500 g darált marha- és sertéshús vegyesen;
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv paradicsomlében;
2 doboz 70g-os paradicsompüré;
3 db vöröshagyma hálóban;
1 csomag Lasagna tészta;
1 csomag Jázmin típusú gyorsrizs (gondoltam, a hosszúszemû ide nem jó, de ez se kellett volna, ha a múltkor a tejberizsnél nem fogyott volna el az összes itthoni rizstartalékunk);
2 kg mosott burgonya (amit végül nem fõztem meg, nem is hiányzott).

A vöröshagymákat megpucoltam, apró kockákra vágtam, kb. 1 dl olajban üvegesre pirítottam, meg is fûszereztem: õrölt kömény, fokhagyma granulátum (mert a fokhagymát elfelejtettem), fûszermoslék (a maradék zöldfûszerek, amik nem férnek a normál tartóba, nálam egy közös tartóba kerülnek: jelenleg fõleg lestyán, kakukkfû, tárkony, majoranna, õrölt babérlevél van benne - ameddig vissza tudok emlékezni), fûszerpaprika. Aztán a fûszeres pirított vöröshagyma felét összekevertem egy tálban a vegyes darált hússal, 1 tojással, sóval és egy tasak gyorsrizzsel. No, igen, ennyi csak az egész.

Feltettem még az elején a vizet forrni, de mivel újabban marha lassan jut el a forráspontig a gáztûzhelyen a víz, ezért közben a darált marhahúst a vöröshagyma másik felére dobtam, megpároltam, megsóztam, kapott még szárított petrezselymet is és a darabolt konzervparadicsommal összerottyantottam. Bármily meglepõ, a lasagna-tésztát nem kell elõfõzni, így egy jénai tálban lerétegeztem a tészta felét meg a darált húst, amíg el nem fogyott minden, sajtot reszeltem rá, és betettem a sütõbe légkeverésesen 185°C-on (170°C is elég lett volna a sajt gyorsan pirult) kb. 30-40 percre.

Amikor a víz nagy nehezen felforrt, fiatalkorú gyermekemmel bevizeztettem a kezét és 8 menzai alma méretû (az õ meghatározása volt) gombócot készíttettem. :) Na, igen, így könnyû, mondhatjátok ti, de én közben öltöztem a fogorvoshoz.

Aztán cukrot karamellizáltam (ezt olvastam a receptben, és mondhatom nagyszerû recept volt, kipróbálásra érdemes), aztán lisztet szórtam rá, majd a paradicsompürékkel is elkevertem, és egy-egy konzervesdoboznyi (hogy kimossam a maradék paradicsomot a konzervesdobozból) hideg vízzel felengedtem. Dobtam rá babérlevelet, picit átkevertem, és félrehúztam. Ahogy a gombócok megfõttek (villapróbának vetettem alá õket, kb. olyan 10-15 perc kellett nekik), merõkanállal átszedtem õket a paradicsomra, és annyi fõzõvizet is, hogy ellepje a gombócokat, de ne legyen nagyon híg a paradicsommártás, és melléjük dobtam az illúzió kedvéért egy tv-paprikát. Mivel engem epedve (vagy nem annyira epedve) várt a fogorvos, így fiatalkorú gyermekemnek kiadtam, hogy rottyantsa össze az egész hóbelevancot, és zárja el alatta a gázt. A hülye fõtt krumpli meg nem jutott eszembe, de szerencsére senki se hiányolta (rajtam kívül, de én meg bolond lennék lebuktatni magamat).

Az egész kevesebb mint 1 óra alatt megvolt, szóval gyors, finom és még olcsó is.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Valsagkonyha/...

sponsored links

Keres?s