a hókifli

2014-04-21

sponsored links

Sokat gondolkodtunk, hogy mi lenne a legmegfelelõbb cím egy gasztroblognak. Legyen egyszerû, olyan, amit könnyû megjegyezni, mégis különleges, vagy legalább olyan, ami kifejezi azt, amit szeretnénk itt mûvelni.  ...aztán megtaláltuk.


a kifli


A kifli születéséhez egy legenda kapcsolódik, amely szerint a török császár szemet vetett Bécsre. Meg is tett mindent, hogy elfoglalja: napokon át, hatalmas seregével ostromolta a várost eredménytelenül. A legenda szerint a törökök üregeket ástak a várfalak alá, hogy azokat robbanószerrel megtöltve a levegõbe repítsék. Egy ilyen üreg történetesen egy pékmûhely alatt húzódott. Az éjjel tüsténkedõ pékmesterek a furcsa zajokat hallva lefülelték az ellenséget, a harangok félreverésével felébresztették az alvó bécsieket, így a város nem került török kézre. Az ellenség látva az eredménytelenséget, visszavonulót fújt, az eset emlékére pedig 1529-ben elkészült az elsõ kifli Wendler mester mûhelyében, ahonnan kikerülve meghódította Európát, majd az egész világot.

Bár a legendát maga a Larousse Gastronomique is említí (a francia változat szerint a törököket lefülelõ pékek magyar mesteremberek voltak), a valóságalapja vitatható, mégpedig azon egyszerû oknál fogva, hogy írásos emlékek már a XIII. században is említik a félhold alakúra formázott kipferlt. Az igazság az, hogy a kifli - bármely náció is vallja magáénak, legyen az a magyar pozsonyi kifli, a francia croissant, vagy esetleg a zsidó rugelach - gyakran fellelhetõ a nemzetek gasztrokultúrájában.

A hókifli méltán népszerû a magyar otthonokban, szinte nincs is olyan család, ahol a nagymama receptes füzetében ne lenne róla egy-egy bejegyzés, vagy a sütemény ne köszönne vissza valamelyik családi ünnepen. Mindenkinek megvannak a maga hagyományai és variációi, mi most a sajátunkat adjuk közre.





a mi hókiflink

hozzávalók, kb. 70 közepes méretû kiflihez

a tésztához való alapanyagok, amit a sütés elõtti nap gyúrunk össze, majd hûtõben pihentetjük elkészítésig:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 4 tojás sárgája
  • 4 kanál tejföl (20%)
  • 1 kávéskanál cukor
szükségünk van még a tészta kenéséhez 
  • 20 dkg vajra (vagy margarinra)
Elkészítjük a tölteléket, amihez a következõ hozzávalókkal számoljunk:
  • 6 tojás fehérje
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evõkanál baracklekvár
A tojásfehérjéket és a porcukrot kemény habbá verjük, ehhez keverjük hozzá a darált diót és a lekvárt. A sütés elõtt a tésztát fellazítjuk, átgyúrjuk, a kis cipót négy egyenlõ részre vágjuk. A negyedet nyújtófa segítségével olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd olvasztott vajjal átkenjük és szorosan feltekerjük. A tésztakígyót ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, aminek végeit lisztbe mártjuk, majd a nyújtófával vékonyra lapítjuk, lehetõség szerint minél kerekebbre. Ezekbe a kis lapocskákba halmozzuk a habos tölteléket. Feltekerjük, majd kifliket formázunk belõlük, amiket sütõlemezre helyezünk. Elõmelegített, forró sütõben percek alatt készre sütjük, amíg el nem éri az aranybarna színt. Még forrón, vaníliás porcukorba forgatjuk. Sokáig eláll, de ha jól csináltunk mindent, nem lesz rá szükség.

Ahhoz, hogy a tészta leveles legyen (és mi arra esküszünk, hogy az legyen) kihagyhatatlan lépés a nyújtás-kenés-szorosan feltekerés, így ne sumákoljuk el. A porcukorba hentergetés is fontos lépés, hiszen ez adja meg a kifli havas jellegét, a porcukor egyenletes tapadását a kifli hõmérséklete biztosítja.






Folytats a blogon ... hkifli.blogspot.com/2014/04/a-hokifli...

sponsored links

Keres?s