A Gesztenyetorta

2014-07-03

sponsored links

Úgy vagyok ezzel a tortával most,mint anno a Diótortával. Ennek készítése közben is abba akartam hagyni a blogolást is,meg a sütést is és eszem ágában sem volt a blogon szerepeltetni, aztán mégis meggondoltam magam :)
Az apropó: Anyuék 38. házassági évfordulója. Elég hamar eldöntöttem, hogy gesztenyetortát készítek. Egy sima tejszínes-gesztenyés krémet szerettem volna csupán, de a magyarországi tejszínekkel még nem kötöttem túl jó barátságot: a kukában végezte a "tejszínhab". A piskóta teteje szénné égett, így elõször azt is a krém után akartam dobni a kukába. Aztán Zé közölte, hogy nehogymár kidobjam, hiszen "éppencsak odakapott".Jelzem, 2 cm vastag szénfekete réteg volt a piskóta tetején. Mindegy, levágtuk, a krémre meg majd kitalálunk valamit. Pár hete Anyósom sütött egy gesztenyetortát, fõzött krémmel, ami isteni volt, így ezt alapul véve állítottam össze az én saját gesztenyetortámat.Nagyon finom, könnyû krém, nincs benne sem mascarpone, sem tejszín- a két zsírcsoda. Nekem ezek sosem könnyebbé, hanem nehezebbé tesznek egy krémet, így igyekszem kerülni õket. Nálam a mascarpone nagyobb bûn,mint a margarin :)
A torta isteni, másnapra fantasztikus állaga lett, Zé szerint a piskóta is olyan,mintha egy krém lenne, annyira megpuhult. Szóval ha ezentúl gesztenyetorta, akkor nekem csakis ilyen.
Drága Szüleim, fogadjátok szeretettel eme jeles napon :)


Hozzávalók:
20 cm-es tortához

A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt

A fõzött gesztenyekrémhez:
6 dl tej
6 ek. liszt
15 dkg vaj/ margarin
15 dkg porcukor
40 dkg fagyasztott, cukrozott gesztenyemassza
ízlés szerint rumaroma


Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 170 fokra, a tortaforma alját sütõpapírral beborítjuk. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, a sárgákat fehéredésig habosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet a tojássárgás keverékhez, majd beleforgatjuk a fehérjét is. A formába simítjuk és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihûlt, félbevágjuk.
2.  A krémhez a margarint / vajat habosra keverjük a porcukorral. Egy másik edényben a kiolvasztott gesztenyemasszát egy villával pépesítjük és ízlés szerint rumaromával ízesítjük.
3. A lisztet kb. 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, ha forr, levesszük takarékra és hozzácsurgatjuk a lisztes masszát. Kézi habverõvel folyamatosan kevergetve kislángon besûrítjük, félretesszük hûlni.
4. A porcukros vajas / margarinos keverékhez evõkanalanként hozzáadjuk a fõzött krémet, robotgéppel alaposan eldolgozva minden egyes adag után. Végül a gesztenyés pépet is hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, csomómentesre.
5. Összeállítjuk a tortát: a tortaforma aljába visszatesszük az egyik lapot ( a szebbet, egyenesebbet hagyjuk a tetejére) ráhalmozunk annyi krémet amennyire vastagra szeretnénk a tölteléket. Tegyünk félre valamennyit a díszítéshez is. Beborítjuk a másik 
( szebbik) piskótalappal és lefóliázva egy éjszakára hûtõbe tesszük. Másnap a maradék krémmel körbekenjük, tetszés szerint díszítjük ( keverhetünk némi holland kakaóport a megmaradt krémhez és abból nyomhatunk rózsákat a tetejére.)




Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s