A dolgok valójában úgy jók, ahogy vannak?

2014-01-28

sponsored links

Az én Gofri titkom?

Az amerikai palacsinta variációk egyike a gofri, -másnéven: waffle -, mely legalább 25 éve van jelen kicsiny országunkban is. És igen, én is ennyi ideje készítem a gofrit. A sláger persze a kezdetek megjelenésekor a Palatinus strand büféjében kezdõdött, amikor is beleszerettünk ebbe a finomságba, és a gyerekek is imádták. De már akkor sem két fillér volt, így hát gondoltam egy nagyot akkor, és azt mondtam, hogy nekem gofri sütõ kell! Nem volt egyszerû, de megszereztem, és utána jött a recept felkutatása, mert hát akkor még nem volt internet, hogy beüssem a google-ba az általam kívánt szócskát és tömérdek mennyiségû tárház közül választhassak. Bújtam is az újságokat elég rendesen, mire felcsillant egy oldal telis tele gofri titkokkal. Hú, gondoltam ez ám a szerencse?szóval azóta õrzöm, ezt a megsárgult újság lapocskát, melybõl most közkincsé teszem az én jól bevált, és már százmilliószor elkészített gofri receptjeimet.  Sajnos nem tudom megmondani milyen újságból való, mert azt már nem látszik, a cikket akkor S. Mari írta, a ?háztartási fortélyok? címszó alatt.

Így ma este én is hamar készítettem megint egy adag gofrit, volt nutellás, csoki-vaniliás pudingos tejszínhabbal, baracklekváros, sima porcukros, karamella szószos? :) Próbáljátok ki, nagyon finom, a gyerekeknek is lehet uzsira csomagolni?



Egyszerû alaptészta

A gofri tésztája abban különbözik a palacsintáétól, hogy vajat vagy margarint keverünk bele.

Hozzávalók: kb. 10 db gofrihoz

25 dkg liszt

2 tojás

12 dkg margarin

1 ek cukor

2,5 dl tej

csipetnyi só

Elkészítés:

A lisztet, összekeverjük a tojások sárgájával, a puha vajjal, cukorral, tejjel és sóval. Könnyebb lesz a tészta, ha a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a végén óvatosan a tésztába forgatjuk.

A gofri sütõ mindkét lapját étolajjal vékonyan megkenjük egy ecsettel. ? én ezt nem szoktam, mivel teflonbevonatú a sütöm, és amúgy is margarint adunk a tésztához ? . Bekapcsoljuk a készüléket, és amikor a jelzõ lámpa kialszik, az alsó lapra ráöntünk egy merõkanálnyi tésztát, hagyjuk elterülni ? ha sûrûbb a massza, kicsit elsimítjuk -. Majd rázárjuk a felsõ lapot és a palacsintát aranysárgára sütjük.

Lisztvariációk:

A hagyományos lisztféléken kívül használhatunk õrölt kekszet, vagy sós változatnál köményes, sajtos ízesítésû lisztet. Lisztérzékenyek készíthetik kukoricalisztbõl vagy más keményítõporból. Remek gofri lesz kávédarálón megõrölt zabpehelybõl, müzlibõl. Léteznek narancs, kókusz, mézízesítésû zabpelyhek is, de kísérletezhetünk burgonyapehellyel is.

Folyadékváltozatok:

A gofri tésztát a leggyakrabban tejjel készítjük, ha ropogósabb gofrit szeretnénk sütni, használjunk vízet. Kitûnõ a tejpor is vízzel elkeverve, de érdemes kipróbálni a tejszínnel, tejföllel, íróval, kefirrel vagy joghurttal összeállított gofrit. Ízesítõ folyadékként önthetünk hozzá citrom, narancs vagy gyümölcslevet, szörpöt, sört, bort, rumot esetleg néhány csepp aromát, likõrt. A folyadéktól függõen változtathatjuk a tojások számát is. Ha zsíros tejszínt vagy tejfölt keverünk a lisztbe, kevesebb tojás kell, mint amikor vízzel sütjük. Használhatunk tojásport is.

Édes gofrik:

A tésztát gazdagíthatjuk darált dióval, mogyoróval, mandulával, darált mákkal, kókuszreszelékkel, fahéjjal, reszelt csokoládéval, kakaóval. Süthetjük reszelt almával, banánpéppel, rumba áztatott, apróra vágott mazsolával, reszelt citrom-vagy narancshéjjal, apróra vágott szárított gyümölccsel.

Sós tészták:

Többnyire az édes gofri terjed el, pedig ahogyan létezik sajtos, tepertõs pogácsa vagy káposztás lángos, ugyanúgy süthetünk sós gofrit is. A tésztát köménymaggal, borssal, paprikával, curryvel, szójaszósszal, vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zöldfûszerekkel, darált, pörkölt sósmogyoróval, pörkölt szezámmaggal vagy akár darált sonkával, húskrémmel, kolbászkrémmel is dúsíthatjuk.

Végezetül két finom gofri recept: ? nekem ez a favorit.. :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt

? cs sütõpor

2 tojás

20 dkg margarin

15 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

2,5 dl tej

kb 2,5 dl víz ? a liszt minõségétõl függ, valamikor 3 dl tej és 2,5 dl vízet szoktam hozzá tenni?

1 citrom reszelt héja

1 csipetnyi só

*Tipp: Ha a citromhéjat elhagyjuk, a cukor és a vaníliás cukor helyet 2 csapott kiskanál sót keverünk bele, akkor sós gofrit süthetünk belõle.

Elkészítés:

A lisztet a sütõporral összekeverjük. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, megszórjuk egy csipetnyi sóval. Hozzászitáljuk a lisztet, tovább keverjük, és annyi vízet öntünk hozzá, hogy piskótatészta sûrûségû, könnyen kenhetõ, lágy masszát kapjunk. Ha kész félre tesszük, és felverjük a tojás fehérjét, kemény habbá, majd a masszához keverjük egy fakanállal óvatosan.

Ezután a fenti alapreceptnél leírtak szerint megsütjük.

Élesztõs gofri tészta

Hozzávalók:

40 dkg liszt

2 tojás

10 dkg vaj

3,5 dl tej

2 dkg élesztõ

10 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztõ felfuttatásához ilyenkor is kell egy kiskanál cukor.

Az élesztõt 1 dl tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, simára keverjük, majd negyed óráig meleg helyen hagyjuk felfutni. A tojásokat a cukorral, vajjal, vaníliás cukorral, a maradék tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk az élesztõs tejet, majd beleszitáljuk a lisztet. Kb. 1 óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd még egyszer átkeverjük. Ugyanúgy sütjük, ahogyan a fenti alapreceptben leírtam.

A gofri tálalása:

Itt a fantázia nem ismer határokat? A gofri mellé külön tálban kínálhatjuk a krémet, tejszínkrémet, édes mártást ? vaníliamártást, borsodót, különbözõ puding variációkat, tejszínhab kíséretével -.

De készíthetünk hozzá forró öntetet is: pld. baracklekvárt vízzel és egy kupica rummal elkeverve egyszer felforralunk.

Ha sós gofrit sütöttünk, a szívecskéket kivághatjuk, ha téglaalap alakút, négy részre vághatjuk, megkenhetjük szendvicskémmel, körözöttel, csinálhatunk belõlük falatkákat sajttal, vagy felvágottal.




Jó kísérletezést és jó étvágyat!

Üdv. Klarissza



Hasonló bejegyzések:




kókuszchips
Szóval én áttértem, az olajról ? a ?kókuszzsírra?, és csak ajánlani tudom mindenkinek!


Pizza Puffancs
A kicsi imádni való puffancska?


Mentás vaniliás kávé frappe
Elveszni a pillanat hangulatában?


Kókuszálom
Kókuszálom ? csokoládéval megbolondítva


csokoládés keksz
Kicsi ropogtatni való ? bárhol ? bármikor?




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s