A családi asztal a közép

2014-01-29

sponsored links

Az igazság nem tárja fel magát csak annak aki elég kitartóan keresi!

Nincs megvetendõbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg.
Aki saját erõbõl önmagának urává válik, az olyan, mint a sarkcsillag: mozdulatlan, és a világmindenség körülötte kering.

A közép mozdulatlansága
Mivel a legbelsõt felfedtem és minden a forrásnál dõl el, a legnagyobb figyelmet a megfontoltságra és a középre kell szentelni: a titoknál semmi sem nyilvánvalóbb, a legelrejtettebb a legvilágosabb; ezért a nemes ember csak önmagára figyel."
Az emberiség megváltása abban áll, hogy "a tudás befolyásolja a valóságot". Vagyis ami igaz belül, formát ölt kívül.
Az igazságot és a valóságot lehetetlen egy kijelentésben megfogalmazni. Konfuciusznak nem volt véleménye, sem elõítélete, de nem is volt önfejû, szerinte a nemes ember nem akar elérni semmit és nem is ellenez dolgokat. Fenntartja az igazságot, megtartja nyíltságát. Amikor nem ért valamit, hallgat. Határozott, de nem makacs, magabiztos, de nem öntelt.

Örök értékek
Konfuciusz i.e. 551-ben született Kínában, Lu államában, különbséget tesz jó és rossz között; tényeket sorol fel arra, amit követni kellene és példákat hoz fel elkerülendõ eseményekre.
A tanulás és a tanítás alapvetõ probléma. A tanulás célja a hasznosságán van. "Ha egy ember kívülrõl tudja az Ódák könyvének mind a háromszáz fejezetét és ráadásul államvezetéssel is foglalkozik, de képtelen elvégezni kötelességét, vagy ha külföldre küldik követként és képtelen magától döntéseket hozni, mire való a tudása?"
A viselkedés és a zene is alapvetõ, hisz arra szolgálnak, hogy formálják az ember természetét.
Hatvannyolc évesen hazatért szülõ országába. Egy versben leírta, hogy bevándorolt kilenc tartományt, még-sincs lehetõsége arra, hogy céljait megvalósítsa: az emberek vakok, az évek pedig gyorsan telnek. Utolsó éveit csendben töltötte Lu államában. Nem vállalt többé magára államvezetést.

Minden esetben az a  tapasztalat, hogy azok a szülõk, akiknek állandóan gondot okoznak gyermekeik, nem foglalkoznak magukkal. Ha a szülõk magatartásuk sarkalatos átalakításával gyógyítják magukat, és ezt a cselekedeteik is alátámasztják, akkor a gyerekek ugyancsak hozzálátnak saját negatív viselkedésük felszámolásához. A családban lévõ mély kötelékek miatt nem feltétlenül szükséges szóba hozni az effajta gyógyulást. Egyszerûen érezni lehet, még ezer mérföldnyi távolságból is.
Mikor érzi egy gyermek legerõsebben a szülõ átalakulásának, a hatását? Amikor a változás valóban jelentõs ? ha legalább az ellenállás legkeményebb külsõ rétege és vele a szellemi beidegzõdés olvadni kezd. A folyamatot az idejétmúlt gondolkodásmódot tápláló fizikai méreganyagok kiürítése kíséri. Néha hónapokra, évekre van szükség, mivel általában csak beszélünk róla, ,mielõtt elérnénk a mélyre ható átalakuláshoz szükséges elkötelezettség szintjére. Sok ember például új étrend szerint étkezik, elhagyja a dohányzást, alkoholt, vagy a kábítószereket, valahogy mégis ragaszkodik rossz hozzáállásához. A valódi megújulást a lelkünkben és a testünkben is érezzük.
Hasonló sikereket értünk el amikor a gyerekeknek javasoltunk változást a szüleik érdekében
minden közeli és "elkötelezett" kapcsolat , mint a férj-feleség, sõt a közeli barátság is az ugyanígy mûködik.
Családi kapcsolatainktól kapjuk azokat az élményeket, és leckéket amelyekkel foglalkoznunk kell. Sok mai család inkább a válást választja, ahelyett hogy kitartana, és megoldaná az adódó problémákat. Akik a hatalmas társadalmi változások idején harmonikus családot teremtenek, azoknak határtalan türelemre van szükségük, és el kell sajátítaniuk, az együttérzõ megértés mesterségét.
A gyermek legfontosabb tápláléka az, ha ilyen szülõk mellett élhet.

Mindennapi életünk az emberekkel és önmagunkkal való viszonyból áll. Ideális esetben ezeket a viszonyokat, az egyértelmûség, az együttérzés és a szeretet kell hogy jellemezze.
Ilyen érzelmek mint például harag , félelem, izgalom, a mindennapos viszonyainkra történõ reagálásunk idézi elõ. Vagyis az adott pillanat iránti figyelmetlenségünk idézi ezeket elõ. Mindenkinek összpontosítania kell saját figyelmét, a saját gondolataira, érzéseire, és érzelmeire. Ha ezt nem tesszük meg ezek az érzelmek "emésztetlenek" maradnak, nem sajátítjuk el és képesek ugyanúgy mérgezni a szervezetet mint a rossz minõségû étel, vagy az össze nem illõ ételek együttes fogyasztása. Minden érzelem - egy biokémiai folyamattal válaszol a külsõ hatásokra, és következésképpen felizgatja az alkatok egyensúlyát.


Amikor megszületik az ember rögtön felmerül a helyes táplálkozás kérdése.

Nagyon gyakori manapság a gabona és tejtermék érzékenység, és az allergia egyéb formái már kisgyermek korban is, amikor pedig az emésztõrendszernek még tökéletesen kellene mûködni.
Általában az elfogyasztott táplálék 70-80 %-át dolgozza fel egy egészséges szervezet.
Sok embernél ez manapság az 50% alá esik.
Már kiskorban felborul a természetes életritmus.
A téma folytatása az alábbi program után várható:
Az allergia kérdésével fog foglalkozni a Keszthelyi Fejér György városi könyvtárban tartandó kerekasztal beszélgetés, melynek pontos idõpontjáról, és a meghívott vendégekrõl a Facebook oldalon lesznek információk.
Figyeld a Facebook oldalt!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/01/29/a_cs...

sponsored links

Keres?s